Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зелен фасул - как влияе на кръвната захар и може ли да се консумира от диабетици

15 октомври 2024, 19:00 часа

Повечето пациенти с диабет имат трудности с всяко хранене всеки ден, за да контролират кръвната захар

Съдържание на хранителни вещества в зеления фасул

Като едно от популярните ястия в България зеленият фасул е известен с високото си хранително съдържание. Според анализи на диетолози, всеки 100 г зелен фасул ще съдържа:

Енергия: 328 Kcal - 1371 KJ; Въглехидрати : 53.1 g; Фибри: 4.7g; Белтъчини: 23,4 g; Мазнини: 2,4 g; Желязо: 4,8 mg; Магнезий: 270 mg; Калций: 64 mg; Фосфор: 377 mg; Калий: 1132 mg; Освен това има минерали: натрий, витамин С, цинк, витамини от група В, фолат, витамин Е, витамин К, бета-каротин, много незаменими аминокиселини като фенилаланин, изолевцин, валин, левцин, лизин, аргини.

Вижте още: Кардиолог: Това е нормалното кръвно налягане според възрастта за мъжете и жените

Полезен ли е зеленият фасул за диабетици?

Диетата на пациент с диабет трябва да гарантира, че въглехидратите представляват 50-60%. Съответно пациентите трябва да избират бавно усвояващи се захари с високо съдържание на фибри като кафяв ориз, 15% протеин, около 1 g на килограм телесно тегло на ден, по-малко от 7% животински мазнини. Затова неслучайно зеленият фасул присъства в много специални ястия за хора с диабет. С високо съдържание на фибри и протеини, яденето на зелен фасул помага на захарта да се освобождава в кръвта по-бавно. В допълнение, антиоксидантите витексин и изовитексин също работят за понижаване на кръвната захар и помагат на инсулина да работи по-ефективно, като помага за по-ефективен контрол на диабета. Богатото съдържание на витамини и минерали също допринася значително за ползите от консумацията на зелен фасул.

За да получат максимални ползи и стойност на зеления фасул, хората с диабет трябва да го ядат правилно.  Освен това зеленият фасул също трябва да се готви мек, за да се избегне лошо храносмилане.

7 ползи за здравето от консумацията на зелен фасул:

1. Контрол на кръвната захар

Зеленият фасул е подходящ за диабет зеленчук поради ниския си гликемичен индекс и високото съдържание на фибри. Ниският гликемичен индекс означава, че имат минимално въздействие върху нивата на кръвната захар. Освен това фибрите в зеления фасул забавят храносмилането и усвояването на въглехидратите, като помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар. Това ги прави отлично допълнение към плана за хранене при диабет.

2. Управление на теглото

Зеленият фасул е ценен съюзник за тези, които се стремят да контролират теглото си. Той са с ниско съдържание на калории и богат на диетични фибри, насърчавайки усещането за ситост. Това помага да контролирате апетита си, намалявайки изкушението да прекалявате с висококалоричните храни. В резултат на това зеленият фасул е идеален избор за тези, които искат да свалят излишните килограми или да поддържат здравословно тегло.

3. Богат на хранителни вещества 

Зеленият фасул е богат на хранителни вещества зеленчук, пълен с основни витамини и минерали. Той е чудесен източник на витамин С, К, фолат и минерали като манган. Тези хранителни вещества играят решаваща роля в поддържането на различни телесни функции, включително здравето на костите, функцията на имунната система и цялостната жизненост.

4. Здраве на храносмилането

Съдържанието на фибри в зеления фасул насърчава здравословното храносмилане. Подпомага редовното изхождане, предотвратява запека и поддържа добре балансиран чревен микробиом. Здравите черва са от решаващо значение за усвояването на хранителни вещества и функцията на имунната система.

5. Здраве на сърцето

Зеленият фасул допринася за здравето на сърцето по много начини. Той е с естествено ниско съдържание на наситени мазнини, а съдържанието му на фибри може да помогне за понижаване на нивата на LDL (лошия) холестерол. Освен това, калият в зеления фасул помага за регулиране на кръвното налягане, намалявайки риска от сърдечно-съдови проблеми.

6. Антиоксидантна защита

Зеленият фасул е богат на антиоксиданти, включително флавоноиди, кверцетин и катехини. Тези съединения помагат за защитата на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, като намаляват риска от хронични заболявания и поддържат цялостното здраве.

Вижте още: Кардиолог: По това време на деня кръвното налягане е най-високо

7. Разнообразна кулинарна наслада

Зеленият фасул е не само хранителен; той също е вкусен и универсален. Независимо дали го харесвате на пара, сотиран, печен или в салати, зеленият фасул придава възхитителна хрупкавост и прилив на вкус към вашите ястия. Той може да се съчетават с различни съставки, подобрявайки вкуса и хранителната стойност на вашите ястия.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес