Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 6 октомври: Лекар: Яжте овесените ядки само с това за бърз метаболизъм

06 октомври 2024, 12:22 часа

Най-често към овесените ядки се добавят захар, мед, кондензирано мляко и сушени плодове. Но добавянето на много захар към тази закуска може да попречи на целите ви за отслабване, съобщава д-р Крутика Нанавати.

"За щастие има много страхотни гарнитури от овесени ядки, които могат дори да помогнат при отслабване чрез забързване на метаболизма. Това са семена от чиа, бадеми, горски плодове, джинджифил", казва още специалистът.

С какво трябва да ядете овесените ядки за бърз метаболизъм?  

Семена от чиа са малки, но мощни. Те са чудесна добавка към овесените ядки, която може да играе ключова роля за подобряване на метаболизма. Тези малки семена са хранителна сила, пълни с омега-3 мастни киселини, фибри и протеини. Комбинацията от тези хранителни вещества насърчава усещането за ситост за дълго време, помага за ограничаване на преяждането и насърчава управлението на теглото.

Защо НЕ трябва да ядете овесени ядки 3 пъти седмично? 

„Добавянето на няколко супени лъжици от тези семена към вашата диета всеки ден ще ви помогне да извлечете всички невероятни предимства, които тези суперхрани могат да предложат“, казва диетологът Крутика Нанавати, отбелязвайки, че тези семена са „богати на диетични фибри, които помагат за контролиране на глада, понижават холестерола и намаляване на възпалението в тялото."

Що се отнася до техните ползи за стимулиране на метаболизма, диетологът казва, че те „съдържат разнообразие от основни витамини и минерали, които помагат за ускоряване на метаболизма ви, така че да изгаряте повече калории и мазнини. 

Бадемите са мощен източник на хранителни вещества и чудесен вариант за отслабване. Това ги прави фантастичен топинг за овесена каша и може да помогне за засилване на метаболизма ви. Тези ядки са богати на мононенаситени мазнини, които не само ви държат сити за дълго време, но и поддържат метаболитната функция.

„Бадемите са страхотна добавка към овесените ядки, защото съдържат здравословни, противовъзпалителни мазнини и са богати на фибри“, казва диетологът Джеси Федер.

„Голямото количество здравословни мазнини в бадемите, съчетано с въглехидратите в овесените ядки, може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар и да предотврати тяхното повишаване. Тази комбинация е чудесна за поддържане на здравословни енергийни нива, което помага при загуба на тегло, както и за засилване на метаболизма ви", казва специалистът. 

Богати на антиоксиданти, витамини и диетични фибри, горските плодове са една от най-мощните суперхрани. Те са отличен избор за подпомагане на по-бързия метаболизъм. Високото съдържание на фибри подпомага храносмилането и поддържа усещането за ситост, намалявайки вероятността от преяждане през деня. 

„Боровинките съдържат едно от най-високите количества антиоксиданти от всички плодове“, отбелязва диетологът. Също така те са богати на фибри и други важни хранителни вещества", допълва д-р Нанавати.

Антиоксидантният профил е „страхотен за борба с възпалението в цялото тяло, което може да попречи на загубата на тегло. Фибрите могат да „помогнат за увеличаване на ситостта и да ви запазят да се чувствате сити за по-дълго, друг чудесен начин за поддържане на здравословен метаболизъм. 

Добавянето на джинджифил към овесената каша може да помогне за засилване на метаболизма ви благодарение на термогенните свойства на джинджифила. Джинджифилът съдържа съединения като гингерол и шогаол, които повишават телесната температура и стимулират изгарянето на мазнини.

„Тази подправка добавя вкус към овесената каша и осигурява термогенен ефект, който може да повиши телесната ви температура и да увеличи разхода на калории. Освен това подпомага храносмилането и помага за разграждането на мазнините“, казва диетологът. 

Здравен съвет за деня, 1 август: Лекар: Яжте овесените ядки така, ако искате да отслабнете

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес