Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 4 септември: Лекар: Сложете само това във водата и тази напитка ще ви предпази от деменция

04 септември 2024, 10:16 часа

Руският лекар д-р Михаил Кутушов препоръчва добавянето на една достъпна съставка към водата - получената напитка намалява значително риска от деменция.

Напитката, която предпазва от деменция

"Чесновата вода е напитка, която от много години се използва в народната медицина за лечение на различни заболявания. Въпреки че чесънът отдавна е известен със своите свойства, ползите от чеснова вода остават предмет на дебат в медицинската общност", казва  токсикологът д-р Михаил Кутушов.

Учени: Този симптом на деменция се появява през нощта 

Чесънът съдържа алицин, мощно антибактериално и противогъбично вещество. Помага в борбата с инфекциите, причинени от бактерии и гъбички, което може да бъде полезно при лечение на кожни инфекции, настинки и гъбични инфекции. Редовното пиене на вода с чесън може да помогне за укрепване на имунната система. Чесънът също е богат на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане на свободните радикали. Това може да предотврати развитието на хронични заболявания като рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

"Чесънът помага за отпускане на кръвоносните съдове, което може да понижи кръвното налягане, а също така помага за подобряване на кръвообращението, което може да помогне за предотвратяване на тромбоза и подобряване на доставката на кислород до тъканите. Чесънът е известен и със своите антипаразитни свойства, които помагат при лечението на хелминтни инвазии. Някои проучвания отбелязват, че чесънът може да предпази невроните от увреждане, което може да намали риска от деменция. Този аспект обаче изисква допълнителни наблюдения", казва лекарят. 

Що се отнася до противопоказанията, някои хора са алергични към чесън. Симптомите на алергия включват сърбеж, обрив, подуване и затруднено дишане. Чесънът също може да увеличи риска от кървене. Категорично не трябва да се консумира от хора, приемащи антикоагуланти или хора с нарушения на кръвосъсирването.

Чесънът в големи количества дразни стомашната лигавица. Хората с язва трябва да бъдат възможно най-внимателни, когато го добавят към диетата си. Може също така да понижи нивата на кръвната захар. Трябва да се използва с повишено внимание от хора с диабет. В допълнение към всичко по-горе, не трябва да разчитате на чесън по време на бременност и кърмене: той може да предизвика контракции на матката или да премине в кърмата. Чесънът може да взаимодейства с някои лекарства: Ако приемате лекарства, трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да пиете вода с чесън, съветва още специалистът.

"Важно е да запомните, че такава вода не е лекарство. Може да подобри здравето, но не замества медицинските грижи. Консултирайте се с вашия лекар, преди да пиете вода с чесън, особено ако имате хронично заболяване или приемате лекарства", споделя специалистът.

"Чесновата вода е напитка с противоречива репутация. Докато някои вярват, че има ползи за здравето, важно е да сте наясно с възможните рискове и да я използвате с повишено внимание", допълва още лекарят.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес