Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 26 август: Лекар: Яжте този сезонен плод всеки ден, той пази мозъка и сърцето

26 август 2024, 08:38 часа

Един сезонен плод е изключително полезен за мозъка и сърцето, според руския лекар Ната Гончар.

Плодът, който предпазва мозъка и сърцето

Гроздето е вкусен и здравословен плод, богат на хранителни вещества, антиоксиданти, фибри и витамини. Може да намали риска от затлъстяване и диабет и поддържа здравето на мозъка и сърцето. Сочното грозде впечатлява не само с вкуса и полезните си свойства. То съдържа голямо количество витамини и минерали:

  • мастноразтворими - витамин А, бета-каротин, алфа-каротин, Е и К;
  • водоразтворими - витамини С, В1, В2, В3 (РР), В4, В5, В6 и В9;
  • минерали - фосфор, калий, мед и манган

Всеки трябва да яде този суперплод - той подобрява зрението, сваля холестерола и захарта

Люспата на тъмното грозде (червени и черни сортове) съдържа флавоноиди, които насърчават образуването на колаген, което подобрява състоянието на кожата и костната тъкан.

Гроздето съдържа и ресвератрол, мощен антиоксидант, който помага в борбата със свободните радикали и предпазва тялото от преждевременно стареене. Той активира специални протеини, сиртуини, които са отговорни за възстановяването на увредените клетки. Плодовете също съдържат фибри, които намаляват нивата на холестерола, предотвратяват сърдечни заболявания и подобряват храносмилането.

Но при редица заболявания и здравословни проблеми сладкият плод може да навреди на тялото. 

Въпреки полезните си свойства, гроздето, подобно на други плодове и плодове, повишава секрецията на стомашен сок, което може да провокира обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт:

  • гастрит с висока киселинност;
  • стомашна язва;
  • дуоденална язва;

Плодът има слабително действие, поради което не се препоръчва при диария и склонност към нея. Също не се препоръчва, ако сте склонни към метеоризъм. При хронична бъбречна недостатъчност гроздето също не се препоръчва, тъй като съдържа големи количества калий.

Гроздето е един от най-сладките плодове с високо съдържание на фруктоза и глюкоза, така че ако имате диабет и инсулинова резистентност, трябва да го избягвате.

Въпреки че е полезно за сърцето при диагностициране на сърдечно-съдови заболявания трябва да се внимава с консумацията на този плод. Причината за това е, че този плод може да взаимодейства с лекарствата, които се приемат при сърдечно-съдови заболявания, пояснява експертът.

За лечение на ангина пекторис, коронарна артериална болест, последствията от миокарден инфаркт и хронична сърдечна недостатъчност се предписват специални лекарства. Те могат да причинят високи нива на калий в кръвта, така че хората, които ги приемат, не трябва да ядат храни с високо съдържание на калий, които включват грозде, в умерени количества.

Здравен съвет за деня: Лекар: Този плод е най-полезен за сърцето в жегата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес