Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 22 септември: Яжте я всеки ден, това е най-полезната ядка особено ако сте над 50 години

22 септември 2024, 10:56 часа

Руският лекар Елена Ворончук споделя, че бадемите са най-полезната ядка особено за хората над 50 години.

Полезни свойства на бадемите

"Бадемите са особено полезни за жените. Не напразно го наричат ​​„изворът на младостта“. И всичко това се дължи на факта, че бадемите съдържат голямо количество токоферол, това е другото име на витамин Е. А именно витамин Е е незаменим за кожата, защото той предотвратява появата на бръчки", казва специалистът и препоръчва всеки ден да се ядат шепа бадеми.

Лекар: Това е най-полезната ядка, всеки ден яжте по 30 гр от нея 

„Това ще даде мощен подмладяващ ефект“, уверява лекарят и допълва: "Но не се увличайте! За възрастен са достатъчни 8-10 ядки на ден. Ако някой иска да отслабне, трябва да яде не повече от пет броя бадеми. Ядките са много калорични. Но ако някой трябва да наддаде на тегло, можете спокойно да ядете до четиридесет парчета на ден".

Друга полза за жените е, че ядката нормализира хормоналните нива, което е особено важно по време на менопаузата. Лечебните свойства на бадемите за тялото на бременни жени ще бъдат от особена полза - ядките съдържат фолиева киселина, която е необходима за правилното формиране на плода и предотвратяване на малформации.

Мъжете също не трябва да подминават тези вкусни ядки. Бадемите са с високо съдържание на цинк и витамин Е, които повишават половата активност и производството на тестостерон. Аргининът и омега-3 предотвратяват запушването на артериите и като цяло имат положителен ефект върху кръвоносните съдове. Цинкът, магнезият и калцият помагат в борбата с ранния косопад.

Бадемите се препоръчват и за поддържане на нервната система и нормалното функциониране на мозъка. За тези цели можете да консумирате 20-25 ядки на ден.

„Много е важно бадемите да присъстват в диетата на тези над 50 години“, казва лекарят.

Бадемите са добро средство за превенция на деменция и болестта на Алцхаймер. Растителните антиоксиданти, съдържащи се в ядките, нормализират съня и облекчават безсънието и сезонната депресия.

Бадемите са хранителна златна мина, предлагаща богата гама от витамини, минерали, фибри и още. Една шепа бадеми съдържа основни хранителни вещества като витамин Е, магнезий и протеини. Отличават се с ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на мононенаситени мазнини.

Поддържат здравето на сърцето. Идеални са за балансирано хранене и контрол на теглото. Улесняват храносмилането и усвояването на хранителните вещества

Накисването и беленето на бадеми за една нощ е традиционна практика в южноазиатските култури. Смята се, че този процес улеснява храносмилането и увеличава усвояването на хранителни вещества. Омекотените бадеми се дъвчат по-лесно, което ги прави подходящи за деца и възрастни хора.

Коя ядка сваля най-бързо холестерола и по колко трябва да се яде на ден? 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес