Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 15 октомври: Лекар: Внимавайте с този витамин през есента

15 октомври 2024, 10:52 часа

Определен витамин, който хората приемат всеки ден като добавка най-вече през есента и зимата, може да бъде „опасен“, ако се приема в излишък, съобщава д-р Тим Спектор.

Коя добавка всеки ден може да бъде опасна?

Професорът предупреждава за витамин D на таблетки. Витамин D е основно хранително вещество, необходимо за регулиране на количеството калций и фосфат в тялото. Поддържа здрави кости, зъби и мускули и предотвратява заболявания като рахит.

"По-голямата част от вит. D, от който се нуждаем, идва от излагане на ултравиолетови лъчи, открити в слънчевата светлина. Това обаче означава, че хората може да не получават достатъчно количества от него през есента и зимата. Ето защо много от нас приемат добавки с вит. D по това време на годината и лекарите всъщност препоръчват приема на тази добавка от октомври до март поради тази причина", казва специалистът.

Здравен съвет за деня, 10 октомври: Лекар: Приемайте го всеки ден, този витамин намалява риска от сърдечни заболявания

Той допълва, че трябва да следите количеството вит. D, което консумирате, тъй като твърде големите количества от него може да причинят опасни здравословни проблеми.

Експертът споделя, че учените са провели проучвания, които показват, че групата, която е получавала вит. D чрез инжектиране или в големи количества през устата, е имала повече счупвания и падания. Всичко това се дължи на предозиране и самостоятелно предписване на витамина.

„Можете да получите много високи дози вит. D. Това е много опасно, защото натрупвате това вещество в тялото си. То не се отделя толкова лесно, колкото и някои други витамини от група В и може да причини истински проблеми: проблеми с нервите, проблеми с мускулите, но тъй като се нарича витамин, хората го смятат за безвреден“, казва Тим Спектър.

Проучването, цитирано от професор Спектър, е публикувано в Journal of the American Medical Association (JAMA) през 2018 г. То анализира данни от 62 проучвания за връзката между дозировката на вит. D и паданията.

„При добавянето на вит. D се наблюдават смесени резултати - при високи дози от приема на този витамин се наблюдават по-чести контузии сред участниците“, се казва в констатациите.

Друго проучване от 2010 г., също публикувано в JAMA, тества ефекта от приема на 500 000 международни единици (IU) витамин D3 дневно в сравнение с плацебо. Проучване на 2892 души установи повишен риск от падания и фрактури сред тези, които приемат витамин D3. Общата препоръка за прием на витамин D е 400 до 2000 IU на ден.

"Приемането на твърде много добавки с витамин D за дълъг период от време може да доведе до натрупване на твърде много калций в тялото (хиперкалциемия). Това може да отслаби костите и да увреди бъбреците и сърцето", казва специалистът.

Това е най-полезният витамин за сърцето и кръвоносните съдове на възрастните хора

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес