Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 14 септември: Лекар: Яжте това за закуска, за да подобрите паметта и имунитета

14 септември 2024, 10:40 часа

Всеки знае, че закуската е най-важното хранене за деня. След нощно гладуване, тя помага за възстановяване на нивата на глюкозата, които поддържат мозъчната функция и физическата енергия. Важно е обаче това хранене да е балансирано. Това съобщава изданието Real Simple, цитирайки диетолога д-р Кристен Карли.

Най-добрата закуска за паметта и имунитета

Диетологът Кристен Карли споделя, че балансираната закуска показва баланс не само на хранителни вещества, но и на групи храни. Обикновено включва комбинация от макронутриенти – въглехидрати, протеини и здравословни мазнини. Закуската съчетава набор от различни групи храни, включително опции: постни или растителни протеини, пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и млечни алтернативи. 

Тези 4 храни за закуска съсипват зъбите ви

Трите групи макронутриенти, които трябва да включва една балансирана закуска, забавят храносмилането, насърчавайки повишена ситост и стабилни енергийни нива, идеални за начало на деня.

Протеинът насърчава растежа, поддържането и възстановяването на мускулите и тъканите чрез поддържане на стабилни нива на кръвната захар. Богатата на протеини закуска включва яйца, кисело мляко, извара, ядки, семена, постно месо и тофу.

"Междувременно въглехидратите, особено сложните въглехидрати, съдържащи фибри, служат като основен източник на енергия за мозъка и тялото и подпомагат храносмилането и метаболизма. Сложните въглехидрати могат да бъдат открити в плодовете, зеленчуците, бобовите растения и пълнозърнестите храни като овесени ядки и пълнозърнест хляб", казва още лекарят. 

Здравословните мазнини са важни за здравето на мозъка и клетките и за усвояването на мастноразтворимите витамини. Източници на здравословни мазнини, които са идеални за сутрешно хранене, включват авокадо, ядки, семена и зехтин. Микроелементи като витамини, минерали и растителни съединения поддържат мозъчното, имунното и цялостното здраве, както и здравословни енергийни нива.

Храните на растителна основа като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, семена и бобови растения са особено богати източници на микроелементи. Въпреки това, други микроелементи, като витамини от група В и някои минерали, се намират най-добре в постно месо, морски дарове, яйца и млечни продукти.

"Консумацията на такива храни е свързана с подобрена концентрация, по-добра памет и подобрена когнитивна функция", споделя още лекарят. 

По отношеное на яйцата, те съдържат ротеини и незаменими аминокиселини. Яйцата съдържат висококачествен протеин и всички необходими на организма аминокиселини. Това помага за поддържане и възстановяване на мускулите и осигурява енергия на тялото.

Яйцата са богати на витамини, включително витамин D, витамин B12, витамин A и витамин E. Те играят важна роля за здравата кожа, костите, зрението и имунната система.

Яйцата съдържат минерали като желязо, цинк и селен, които са от съществено значение за поддържането на здравето на тялото и неговите функции.

Яйцата също са отличен източник на холин, който е важен за здравето на мозъка и нервната система, както и на лутеин и ксантин каротеноиди, които поддържат здравето на очите.

Лекар: Спрете да ядете тази закуска, здравен съвет за деня, 7 септември

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес