Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 12 октомври: Лекар: Яжте го всеки ден, този сезонен зелнчук чисти черния дроб

12 октомври 2024, 08:52 часа

Този зеленчук е една от най-добрите храни за пречистване на черния дроб - той е полезен не само за деца, но и за възрастни хора. Съдържа голямо количество витамини и полезни микроелементи, освен това цвеклото е известно със способността си да запазва повечето от полезните си свойства след варене или задушаване.

Учени: Не алкохолът, а тази напитка е най-вредна за черния дроб

„Престанахме да възприемаме естествените храни като източник на сила, енергия и здраве. По някаква причина за много хора е по-лесно да купуват скъпи добавки, които не винаги са преминали клинични изпитвания, вместо леко да коригират диетата си и да я направят здравословна. Една от здравословните храни, които ще наситят тялото с полезни компоненти и ще повишат имунитета, е цвеклото“, казва диетологът Олга Малярчук.

Ползи от цвеклото за черния дроб и тялото

Лекарят споделя, че поради богатия си състав, зеленчукът е в състояние да пречисти черния дроб от токсини и да подобри функционирането му, да намали кръвното налягане поради голямото количество нитрати, които се превръщат в оксиди и разширяват стените на кръвоносните съдове. Този зеленчук предотвратява тромбозата, помага намаляване на наднорменото тегло, подобряване на чревната функция и поддържане на умерена микрофлора в него, подобряване на зрението и дори намаляване на тревожността. 

„Голямото предимство на цвеклото е, че можете да го използвате под всякаква форма: да го ядете сурово, да правите супи от него, да го използвате в салати, да го използвате като естествен оцветител в сладкарски изделия или да направите прясно изцеден сок. Последното, между другото, е най-полезно за нашето тяло. Ето защо за възрастните хора цвеклото ще бъде отличен и вкусен източник на енергия и сила", казва специалистът.

Тези, които страдат от панкреатит, диабет и бъбречни заболявания, трябва да го използват с повишено внимание. В допълнение, цвеклото съдържа доста високо ниво на хлор, така че ако сте алергични, не трябва да злоупотребявате с безопасността.

"Също така възрастните хора не трябва да ядат цвекло в комбинация с определени храни. Има доста често срещана салата, към която се добавят варено цвекло, скилидка чесън и малко майонеза. Като цяло тази комбимация може да бъде вредна за сърцето и стомаха. Ако обичате това ястие, най-добре заменете майонезата с домашна майонеза или зехтин", предупреждава специалистът.

Цвеклото помага за забавяне на стареенето на организма и го предпазва от риска от развитие на злокачествени тумори, но въпреки това консумацията му трябва да бъде умерена. Достатъчно е да изядете 50-100 грама от продукта, за да избегнете проблеми с храносмилането и развитието на остеопороза.

Здрав черен дроб: Храните, които трябва да присъстват в диетата ви

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес