Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заменете вечерята с тази смес и няма да чувствате глад, а на сутринта почиства червата: Перфектна е и за профилактика на много заболявания

13 септември 2024, 07:00 часа

Лененото семе се използва повече от 6000 години и поради своите ползи за здравето е обявено за супер храна. Ленените семена доказано подобряват храносмилането, намаляват холестерола, премахват нуждата от сладко и нездравословна храна, намаляват хормоналния дисбаланс, топят килограми и действат превантивно на редица заболявания.

Вижте още: Тихи симптоми на омазнен черен дроб: Опасното състояние, което засяга и много деца

Ленът е растение, култивирано в древен Египет и Китай, чието лечебно действие е признато и използвано преди векове. Лененото семе е богат източник на диетични фибри (разградими и неразградими), линолова киселина, лигнани, минерали, витамини, протеини и омега 3 мастни киселини.

Благодарение на многобройните си лечебни свойства, лененото семе може да помогне за запазване на здравето и лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система, артрит, възпаление, диабет, астма и различни видове алергии. Фибрите, съдържащи се в лена, защитават здравето на храносмилателната система и дават усещане за ситост, поради което помагат и при отслабване и детоксикация на организма.

Доказано е също, че омега 3 мастните киселини, открити в лена, могат да предотвратят увреждането на зрителните нерви и да предотвратят появата на макулна дегенерация. Благодарение на алфа линоловата киселина и лигнаните, лененото семе укрепва имунитета и намалява риска от възпалителни заболявания, като псориазис, ревматоиден артрит и лупус.

Ленените семена поддържат баланса на женските хормони, така че имат благоприятен ефект върху репродуктивното здраве и плодовитостта на жените, а също така могат да регулират менструалния цикъл, да запазят здравето на яйчниците и да облекчат симптомите при жени в менопауза.

Лененото семе е отличен източник на витамин Е и витамини от В комплекс (рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенова киселина, витамин В6 и фолат). Витамин Е е мастноразтворим и е много важен за защита на кожата и лигавиците от вредното въздействие на свободните радикали.

Съдържа и минерали (манган, калий, калций, желязо, магнезий, цинк и селен.

Как да използвате ленено семе

Лененото семе и всичките му хранителни стойности могат да работят само ако семето е смляно! Най-добре е да се смели в мелница за семена или кафе. Имайте предвид, че мелницата трябва да е напълно чиста!

Мембраната от ленено семе е трудна за смилане и ако не я смелите, хранителните стойности няма да могат да работят в тялото. Следователно лененото семе, както и другите храни с ядки, трябва да се смила преди употреба.

Освен това, ако имате възможност, най-добре е да смелите семената непосредствено преди консумация, за да не се окислят и да загубят хранителните си вещества. Ако смелите по-голямо количество, останалите семена съхранявайте в затворен съд. Можете да добавите смлени ленени семена към хляб, сладкиши, палачинки или да ги поръсите върху различни ястия, супи и салати.

Начини за използване на ленено семе

Смлени семена

Смесете смлените семена с мед, поръсете ги върху супа, яхния, салата или основно ястие или ги разбъркайте във вода и сок и ги изпийте.

Цялото зърно от лен

Можете също да смесите цялото ленено семе с мед или да го добавите към мюсли. Уверете се, че го дъвчете добре и пийте много вода, за да помогнете за разграждането на семената.

Чай от ленено семе

Чаят се приготвя, като непокътнати ленени семена се заливат с гореща вода. По този начин слузестите вещества ще се отделят във водата, след което можете да пиете чая.

Ленено масло

Леченото масло е много лечебно и се получава чрез студено пресоване на ленени семена. Използвайте го като добавка към ястия или гарниране на салати и не го подлагайте на термична обработка. Освен това лененото масло не съдържа лигнин или целулоза.

Лененото семе като профилактика

Профилактиката е най-важното нещо за опазване на здравето, а лененото семе е мощен съюзник в профилактиката и подобряването на здравето, както и в по-бързото излекуване от болести.

Използвайте ленените семена в ежедневната си диета, за да има превантивен ефект при заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, да регулира холестерола в кръвта, да предотврати появата на диабет, да детоксикира успешно тялото и да прочисти червата, което ще подобри и здравето на храносмилателния тракт и ускоряване на процеса на загуба на мастни натрупвания, намаляване на възпалението, подобряване на работата на мозъчните клетки и паметта чрез осигуряване на необходимите хранителни вещества, подобряване на здравето на кожата и подобряване на функционирането на имунната система и запазване на общото здравословно състояние.

Ленено семе за отслабване

Лененото семе също така регулира нивата на кръвната захар и осигурява по-дълго чувство за ситост, всичко това благодарение на високото съдържание на фибри. В същото време лененото семе ускорява метаболизма и съдържа много малко калории, когато се консумира в препоръчителната доза. Една супена лъжица ленени семена има само 35 калории, но съдържа 2 грама диетични фибри, които определено ще имат положителен ефект върху загубата на тегло.

Също така е важно да знаете, че тялото няма да усвои всички калории от ленените семена. 25% от лена е протеин с пълен аминокиселинен профил. Витамините от група В, калий, магнезий и цинк, които се съдържат в лененото семе, са от съществено значение за правилното хранене и загуба на тегло без вреда за здравето.

Добавете чаена лъжичка смлян лен към чаша пробиотично кисело мляко или кефир и го изпийте половин час преди хранене.

Омега 3 мастните киселини, на които са богати ленените семена, помагат кожата да изглежда по-здрава и красива, а в комбинация с други хранителни стойности може да намали възпалението, акнето, екземата, да ускори заздравяването на слънчеви изгаряния, да намали бръчките по лицето , и помагат за почистване на порите. Ленът също е полезен за косата и ноктите, така че с редовна употреба на ленено масло ще предотвратите цъфтежа на краищата на косата, лющене и чупене на ноктите.

Вижте още: Какво е "добър" холестерол? И какви са най-добрите стойности на HDL в кръвта?

Лененото масло се използва за:

Почистване на кожата: Лененото масло намалява секрецията на себум и ефективно почиства порите, поради което се препоръчва като почистваща терапия за лице. Напарете лицето си, за да отворите порите, и след това масажирайте няколко капки ленено масло с кръгови движения. Покрийте лицето си с топла кърпа и оставете да престои една до две минути. Избършете лицето си с леки движения с памучен тампон. Лицето ви ще бъде чисто и освежено.

Масаж: Добавете ленено масло към вечерната си рутина. Смесете няколко капки ленено масло с любимото си етерично масло и нежно го нанесете върху кожата си преди лягане. С масажа ще подобрите кръвообращението, а с помощта на хранителните стойности на маслото успешно ще стегнете кожата и ще повишите тонуса и гладкостта на кожата. При редовна употреба може напълно да замести нощния крем.

Хидратация: Нанесете малко количество ленено масло върху кожата след къпане. По този начин ще освежите кожата и ще я хидратирате, а през лятото се препоръчва и като лека слънцезащита.

Грижа за кожата след слънчеви бани: Лененото масло ще има благоприятен ефект за успокояване и овлажняване на кожата след излагане на слънце.

Пилинг: В пилингите, които си приготвяте сами, можете да замените кокосовото масло и зехтин с ленено. Кожата ви ще бъде по-ярка, подхранена и много благодарна!

Замяна на вечеря

Лененото семе може да използвате и като вид заместител на вечерята. Всичко, което трябва да направите, е да залеете семената с вода, за да омекнат за няколко часа, след което можете да ги хапвате, когато сте гладни. Ще засити глада ви и ще прочисти червата сутрин. Следователно този вид вечеря има множество ползи и помага при отслабване.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес