Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Закуска за дълголетие: Какво трябва да ядете сутрин за удължаване на живота

17 октомври 2024, 20:28 часа

Закуска е най-важното хранене за деня - ако в нея се включат правилните храни това увеличава шансовете за дълголетие.

"В закуската трябва да включите онези храни, които не само ще бъдат полезни, но и ще допринесат за дълъг и щастлив живот", споделя д-р Сузане Дж. Фери.

Най-добрите храни за закуска, които насърчават дълголетието

Експертът споделя, че започването на деня със зеленчуци и яйца е добра идея.

„Препоръчвам за закуска да се консумирта яйца с шарени зеленчуци и зехтин“, споделя експертът.

Диетологът д-р Рагав Сегал споделя, че закуската му включва омлет със спанак, домати, гъби и малко сирене. Той допълва, че обикновено ги комбинира с авокадо или пушена сьомга.

Защо НЕ трябва да ядете сандвич със сирене на закуска?

И двамата експерти казват, че яйцата и зеленчуците за закуска са пълни с хранителни вещества, които са научно свързани с дълголетието.

„Тази закуска е страхотна, защото е пълна с протеини, които са чудесни за мускулно-скелетното здраве. Зеленчуците набавят купища витамини и антиоксиданти, както и фибри, които са чудесни за здравето на червата. Освен това здравословните мазнини от авокадо или сьомга са чудесни за вашето сърце и когнитивно здраве", казва д-р Сегал.

"Научно изследване, което взе предвид данните на повече от 18 000 възрастни, показа, че редовната консумация на яйца е свързана с по-ниска смъртност. В допълнение, вегетарианската диета е свързана с намален риск от много хронични заболявания, които могат да застрашат продължителността на живота", допълва още д-р Сегал.

Диетологът д-р Мониша Бханоте също включва зеленчуци в закуската си, но го прави по различен начин.

„Две закуски, на които редовно се наслаждавам, са кокосово кисело мляко с конопени семена и боровинки, което се приготвя бързо и лесно, и печени лилави сладки картофи с мисо дресинг от кашу, които са едновременно засищащи и дълбоко питателни“, добавя специалистът.

Лилавите сладки картофи са основна храна в "синята зона", където обикновено живеят дълголетници. Този конкретен зеленчук е с високо съдържание на антоцианини, вид флавоноид (антиоксидант), който помага за предпазване от хронично възпаление.

Според д-р Бханоте конопените семена са отличен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини в оптимално съотношение, поддържащи здравето на сърцето и намаляващи възпалението.

Експертът също така отбелязва, че пробиотиците в кокосовото кисело мляко насърчават здрав чревен микробиом, който помага за намаляване на възпалението и поддържа силна имунна система, което е важно за дълголетието. Боровинките са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти, които предпазват от хронично възпаление.

Какви храни не трябва да включва закуската? 

И тримата експерти казват, че трябва да избягвате свръхпреработени храни и мазни меса (като колбаси или бекон) на закуска, тъй като те съкращават живота.

Храните с високо съдържание на ултра-преработени храни се свързват с по-кратък живот. По същия начин редовната консумация на червено или преработено месо увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Също така минимизирането на захарта на закуска е друг начин да добавите години към живота си. Това означава избягване на сладки зърнени храни, ароматизирани кисели млека и тестени изделия.

По-добре е да включите в закуската си горски плодове, здравословни мазнини от ядки, семена или авокадо, както и богати на фибри зеленчуци.

Тайната на дълголетието на японките: Ето какво ядат на закуска

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес