Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забравете за хъркането - тези бабини рецепти ще ви измъкнат от този кошмар

05 април 2024, 12:24 часа
Реклама

Хъркането е доста неприятен сценарий по време на сън. Причинява дискомфорт не само на тези, които спят наблизо, но и на този, който хърка. Поради неприятностите, които предизвиква, хъркането не трябва да се пренебрегва. То може да бъде индикация за сериозни здравословни проблеми като сънна апнея и да доведе до различни здравословни усложнения.

ОПАСНО ЛИ Е ХЪРКАНЕТО – причини, видове, лечение

Рискове за здравето от хъркането

Хъркането често пречи на хората както да спят спокойно, така и да спят достатъчно. Самият процес на хъркане сигнализира за проблеми с дишането, полузатваряне на стените на фаринкса, което с течение на времето е изпълнено със затварянето му. Хъркането не е проблем само на възрастните хора. Лекарите казват, че често се оплакват и деца под 16-18 години, хора под 40 години и пенсионери.

хъркане

Причините за хъркането

  • Изкривяване на моста на носа и стесняване на носните проходи
  • Заболявания на сърдечно-съдовата система
  • Заболявания на ендокринната система
  • Алергични реакции
  • Хронични заболявания на аденоиди, сливици, тонзилит и други
  • Неправилно захапване
  • Удължаване на езика

Хъркането е един от признаците на сънната апнея, която може да се потвърди с изследване на съня, наречено полисомнография. Апнеята води до изтощение на нервната система, чести случаи на сънливост през деня, развитие на артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, нарушение на ритъма, сърдечна недостатъчност и инсулт, споделят експерти.

5 ефикасни начина да излекувате хъркането по естествен път

Прости начини, с които да се отървете от хъркането

Променете позицията си за сън. Спането по гръб затваря небцето, което води до хъркане. Опитайте да спите на вашата любима страна. Отслабнете, ако е необходимо. Загубата на тегло понякога помага на хората да спрат да хъркат. Излишните килограми на врата свиват гърлото по време на сън и отслабването може да бъде решение на проблема. Избягвайте алкохола четири до пет часа преди лягане. Сменете възглавницата си. Има ортопедични възглавници, които коригират правилната позиция на главата и врата по време на сън, което може да ви спести от проблеми с дишането по време на сън. Пийте много течности. Секрецията от носа и мекото небце става по-лепкава, когато сте дехидратирани.

Пийте тази напитка - тя ще ви избави от хъркането

Против хъркане: 2 бабини рецепти

Лукът, чесънът и хрянът са пикантни зеленчуци, които предпазват носа от изсъхване и намаляват назалната конгестия, която също често е причина за хъркането. Освен това има проучвания, които показват, че тези продукти намаляват подуването на сливиците и предотвратяват сънна апнея. Всичко, от което се нуждаете, е да сдъвчете малко чесън, лук или хрян преди лягане, или за по-приятно ги добавете към вечерята. Полезни са и ананасите, портокалите и бананите. Факт е, че когато човек спи максимално качествено и пълноценно, хъркането определено ще намалее. Мелатонинът е отговорен за съня. А тези плодове са богати на тях.

Важно: Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес