За лекуването на какво се използва липовият цвят

12236
За лекуването на какво се използва липовият цвят

Липата, известна още като Тилия, е широколистно дърво, произхождащо от Европа и Северна Америка. Неговите ароматни и деликатни жълти цветя са били използвани от векове като естествено средство за успокояване на ума и тялото. В тази статия ще разгледаме многобройните ползи за здравето от липовите цветя и как да ги включите в ежедневието си.

Успокоява безпокойството

Липовите цветя са известни със своите успокояващи свойства, което ги прави ефективно естествено средство за лечение на тревожност и стрес. Те съдържат флавоноиди, които помагат за отпускане на нервната система и намаляване на напрежението, насърчавайки усещането за спокойствие и релаксация.

Чай от липов цвят - за какво помага

За да използвате липови цветя за успокояване, можете да накиснете една супена лъжица изсушени липови цветя в чаша гореща вода за 10 минути. Прецедете и пийте този чай преди лягане или по време на силен стрес, за да успокоите нервите си.

Подобрява храносмилането

Липовият цвят също може да бъде полезен при храносмилателни проблеми. Съдържа етерични масла, които помагат за стимулиране на храносмилането и намаляване на възпалението в червата. Чаят от липов цвят може да бъде особено полезен за тези, които страдат от синдром на раздразнените черва или други храносмилателни разстройства.

липа

За да направите чай от липов цвят за подобряване на храносмилането, накиснете супена лъжица изсушени липови цветове в чаша гореща вода за 10 минути. Пийте този чай след хранене, за да подпомогнете храносмилането и да намалите подуването.

Подсилва имунната система

Липовият мед е естествен подсладител, който се прави от нектара на липовия цвят. Съдържа антиоксиданти и антибактериални свойства, които могат да помогнат за засилване на имунната система и борбата с инфекциите.

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете чай от липа

За да включите липовия мед в диетата си, можете да го използвате като естествен подсладител за чай, кисело мляко или овесени ядки. Можете също да го намажете върху препечен хляб или да го използвате като глазура за месо.

Облекчава симптомите на кашлица и настинка

Липовите цветя се използват от векове за облекчаване на симптомите на кашлица и настинка. Те съдържат съединения, които могат да помогнат за отделяне на излишната слуз от възпалената лигавица, като същевременно я успокояват и намаляват възпалението в дихателната система, улеснявайки дишането.

Липови цветя: лечебни свойства и употреба

За да използвате липов цвят при симптоми на кашлица и настинка, можете да накиснете една супена лъжица сушени липови цветове в чаша гореща вода за 10 минути. Пийте този чай няколко пъти на ден, за да успокоите гърлото си и да намалите кашлицата. Той е подходящ и за инхалации.

Липовите цветове и медът от тях предлагат широк спектър от ползи за здравето, от успокояване на тревожността до подпомагане на храносмилането и засилване на имунната система. Включването на тези естествени лекарства в ежедневието ви може да помогне за подобряване на цялостното здраве и благополучие. Липата е добро средство за превенция и може да се употребява и без наличието на симптоми.

Важно: Статията е с информативен характер и не замества консултацията със специалист! При първи симптоми на проблем се свържете с медицинско лице и в никакъв случай не се самолекувайте!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5 храни, които трябва да ядете след 50 години

Този летен зеленчук е най-добър за кожата и червата

Как пъпешът влияе на холестерола?

Най-добрият зеленчук за дълголетие - яжте го 3 пъти седмично

Кайсии - за какво са полезни

Победи кръвното ОТ РАЗ и му кажи довиждане - полезни ТРИКОВЕ без никакви хапчета

Спаси се сам: Как магнитните бури могат да бъдат най-лесното сражение

Примерен хранителен режим при камъни в бъбреците: какво можете и какво не можете да ядете

Лек или дълбок сън: Колко сън от всеки вид ни е необходим, за да сме здрави?

9 огромни ползи за здравето от консумацията на овесени ядки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

5 храни, които трябва да ядете след 50 години
5 храни, които трябва да ядете след 50 години

След навършването на 50 години е важно да включите определени храни в диетата си. Те са от полза за всички: деца, младежи и зрели хора. Но след като...