Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какви здравословни проблеми алармира болката в гърдите?

20 февруари 2024, 17:11 часа

Болката в гърдите може да бъде тревожен симптом, който може да показва различни здравословни проблеми, вариращи от относително доброкачествени състояния до потенциално животозастрашаващи спешни случаи. От решаващо значение е да разпознаете различните причини за болка в гърдите и да потърсите незабавна медицинска помощ, за да определите основния проблем.

Сърдечно-съдови проблеми:

Стенокардия: Болката в гърдите може да е признак на стенокардия, която се появява, когато сърдечният мускул не получава достатъчно кръв и кислород. Стабилната стенокардия обикновено се предизвиква от физическо натоварване или стрес, докато нестабилната стенокардия може да се появи дори в покой и може да е показателна за предстоящ сърдечен удар.

Сърдечен удар (миокарден инфаркт): Инфарктът на миокарда е спешна медицинска помощ, която е резултат от внезапно блокиране на притока на кръв към част от сърдечния мускул. Болката в гърдите по време на инфаркт често е силна, придружена от задух, гадене и изпотяване.

Кардиолог: Усетите ли тази болка в гърдите - веднага трябва да потърсите помощ

Респираторни състояния:

Пневмония: Възпаление на белодробната тъкан вследствие на инфекция като пневмония може да причини болка в гърдите, често придружена от кашлица, повишена температура и затруднено дишане.

Плеврит: Възпаление на лигавицата около белите дробове, известна като плевра, може да причини остра болка в гърдите, която се засилва при дишане или кашлица.

Стомашно-чревни проблеми:

Гастроезофагеална рефлуксна болест: Киселинният рефлукс може да доведе до болка в гърдите, често описвана като парене. Този дискомфорт може да бъде сбъркан със сърдечни проблеми.

Пептични язви: Язви в стомаха или дванадесетопръстника могат да причинят болка в гърдите, често описвана като хапане или парене.

Мускулно-скелетни проблеми:

Мускулно натоварване: Преумора или нараняване на гръдните мускули или ребрата може да доведе до болка в гърдите. Тази болка обикновено е остра и локализирана в засегнатата област.

Костохондрит: Възпаление на хрущяла, който свързва ребрата с гръдната кост, може да причини болка в гърдите, която често се засилва при движение или палпация.

8 причини за спазми и болки в гърдите

Белодробна емболия:

Кръвен съсирек, който се придвижва към белите дробове, може да причини болка в гърдите и затруднено дишане. Това е сериозно състояние, което изисква незабавна медицинска помощ.

Психологически фактори:

Тревожност и панически атаки: Психологически фактори, като тревожност или пристъпи на паника, могат да се проявят като болка в гърдите. Болката може да бъде придружена от чувство за предстояща гибел, задух и ускорен сърдечен ритъм.

Други причини:

Шингъл: Реактивирането на вируса на варицела-зостер може да причини болка в гърдите, ако засегне нервите в областта на гърдите.

Възпаление на жлъчния мехур: Проблеми с жлъчния мехур, като възпаление или камъни в жлъчката, могат да причинят болка в гърдите, особено след хранене.

Болката в гърдите е симптом, който никога не трябва да се пренебрегва. От съществено значение е незабавно да се потърси лекарска помощ, за да се определи причината и да се получи подходящо лечение. Пренебрегването на болките в гърдите може да доведе до забавяне на диагнозата и интервенцията, което може да има сериозни последици за здравето на човека.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес