Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Витамините, които ще ви запазят здрави тази есен

27 септември 2024, 10:59 часа

Започна сезонът на вирусите, грипа и настинките, а с това повишаваме вниманието си и грижите за защита на организма. През последните години е особено важно да имаме здрава и силна имунна система, за да се справим с вирусите и бактериите.

Още: Какви грешки правим, когато сме болни от грип и как да ги избегнем

Експертите наблягат както винаги на витамините, здравословното хранене и дори добавките в някои случаи. Представяме ви 4 витамина, от които определено се нуждаете, за да сте във форма тази есен.

Витамин А

Витамин А или ретинол е много важно хранително вещество и антиоксидант за доброто състояние на целия организъм. Помага за здравето на очите и укрепва имунната система за борба с болести и вируси.

Можете да си набавите този витамин под формата на добавки или чрез сезонни храни. В този период можете да консумирате повече сладки картофи, зеле, моркови или червено месо.

Витамин С

Може би една от най-популярните добавки по отношение на укрепването на тялото. Този витамин действа като антиоксидант, бори се със свободните радикали, т.е. лошите клетки, които причиняват различни хронични заболявания.

Така че консумирайте много портокали, броколи, киви, спанак и всякакви зелени билки като зеле или спанак.

Витамин D

Витамин D снабдява тялото с бели клетки, които иначе могат да бъдат наречени клетки на силния имунитет. Необходими са само 10-15 минути на слънце, за да започне тялото да произвежда витамин D. По този начин ще можете да имате силна и защитена имунна система.

Още: Мощно природно противовъзпалително средство, идеално за есенния сезон

Витамин К

Този витамин играе важна роля за развитието на здрави кости и срещу запушване на кръвоносните съдове. По този начин целият организъм ще работи по-добре и ще се чувствате по-здрави.

Витамин К може да се намери в зеле, листа от цвекло, брюкселско зеле или броколи.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес