Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Витамин С - кои храни го съдържат и с какво НЕ трябва да се комбинира

20 ноември 2023, 16:29 часа
Реклама

Лимоните и шипките, ягодите и дори младите картофи са богати на витамин С, за който слушаме от деца. Той е един от най-известните, но не всеки знае неговите особености.

Храни, богати на вит. С

Вит. С или аскорбинова киселина е основно хранително вещество. Има силно антиоксидантно действие и участва в огромен брой жизненоважни процеси в организма. Той се натрупва в тъканите, но резервите му изискват постоянно попълване.

Лекар: В този евтин зеленчук има най-много витамин С

Общоприето е, че основните източници на това хранително вещество са лимоните, портокалите и грейпфрутите. Съдържанието на аскорбинова киселина в цитрусовите плодове е доста висока. Но те не са рекордьори по концентрация.

 

По-голямата част от витамина се намира в касис, шипки, киви, чушки и морски зърнастец. Броколи, брюкселско зеле, копър и магданоз също са източници на веществото .

Как да приемате вит. С

Добавките с вит. С се предлагат на пазара в различни форми. Праховете, ефервесцентните и дъвчащите таблетки се усвояват най-добре в организма. Когато приемате вит. С, трябва да имате предвид също, че той се комбинира добре с витамините А, Е, В5, В9 и желязо, но не трябва да се приема с витамините В1, В12 и мед. Най-добре е да приемате добавки с аскорбинова киселина сутрин след хранене.

Здравият човек, който се храни балансирано, не трябва да приема непрекъснато вит. С. За превантивни цели ще бъде достатъчен еднократен курс през студения сезон. Стандартната дозировка за профилактика е 1000 mg на ден.

Внимание: предозиране

Вит. С е водоразтворим, което означава, че излишъкът му се елиминира достатъчно бързо от тялото. Предозирането на дадено вещество се случва изключително рядко и единствено в резултат на прием на голям брой хранителни добавки. В този случай човек може да изпита алергични реакции или нарушения на стомашно-чревния тракт: болка в стомаха, гадене, редки изпражнения.Продължителното превишаване на препоръчителната доза също може да увеличи риска от камъни в бъбреците.

Признаци на дефицит 

Основно източници на вит. С са плодове и зеленчуци.Тези храни присъстват в известно количество в диетата на повечето хора, така че тежките форми на дефицит на аскорбинова киселина са редки. Но леката липса на вещество е доста често срещано явление. Дефицитът му се проявява чрез следните симптоми:

  • повишена чувствителност и кървене на венците;
  • чести настинки;
  • матов тен и суха кожа;
  • чупливост на косата и ноктите;
  • постоянно чувство на умора, повишена сънливост;
  • дълготрайно заздравяване на порязвания, рани и изгаряния;
  • често кървене от носа;

Още: По колко витамин С трябва да пият възрастните хора

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес