Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Високо кръвно налягане: Ето как влияят доматите

06 август 2024, 16:30 часа

Доматите са сред основните храни, препоръчвани от Американската асоциация за сърдечни заболявания (AHA) за подпомагане на лечението на високо кръвно налягане, по-специално защото са богати на калий, който е известен с това, че помага при хипертония.

Още: Нощна кашлица: Как да разберете дали е настинка или алергия

Ново научно изследване допълнително потвърждава силата на доматите по отношение на здравето на сърцето.

В проучването, обхванало повече от 7000 възрастни на възраст между 55 и 80 години, изследователи от Испания установяват, че консумацията на еквивалента на един голям домат (около 114 грама) всеки ден може да намали риска от високо кръвно налягане с 36%.

"Доматът е един от най-консумираните, широко разпространени и достъпни зеленчуци в световен мащаб и е важен компонент на най-добрите диети, като например средиземноморската диета", пише съавторът д-р Роса Мария Ламуела-Равентос, директор на Института за изследване на храненето и безопасността на храните и доцент в Университета в Барселона. "Консумацията на домати може да играе благоприятна клинична роля в превенцията и лечението на повишеното кръвно налягане."

Проучването, проследява участниците в продължение на три години. На всеки 10 от тях 6 са били жени.

Малко над 82% от тях вече са имали високо кръвно налягане в началото на проучването, но всички участници са имали фактори, които ги излагат на висок риск от сърдечни проблеми, като диабет, тютюнопушене, висок холестерол, затлъстяване, фамилна анамнеза за ранно начало на сърдечносъдово заболяване или някаква комбинация от тези фактори.

По-нисък риск от сърдечно заболяване, свързан с високата консумация на домати

Изследователите разделят хората с високо кръвно налягане на три категории:

  • Хипертония от първа степен, систолична 140 до 159 mmHg и диастолична 90 до 99 mmHg
  • Хипертония от втора степен, систолична 160-179 mmHg и диастолична 100-109 mmHg
  • Хипертония от трета степен, систолична 180 mmHg или повече и диастолична 110 mmHg или повече

Според AHA нормалното кръвно налягане е по-малко от 120 систолични и по-малко от 80 диастолични.

По време на проучването участниците попълват и въпросници за хранителния си режим и физическата си активност. Дневната консумация на домати е определена въз основа на елементи от въпросника за храната, като сурови домати, доматен сос и гаспачо - студена испанска доматена супа, смесена с екстра върджин зехтин, чесън и други зеленчуци.

Лицата са категоризирани в четири групи по дневна консумация на домати, като най-ниската група приема 42 грама домати или по-малко, а най-високата група - около 114 грама домати или повече.

Като цяло д-р Ламуела-Равентос и нейните сътрудници наблюдават връзка между консумацията на повече домати и по-ниските стойности на кръвното налягане.

В допълнение към 36% по-ниския общ риск от хипертония в групата с най-висока консумация в сравнение с групата с най-ниска консумация, учените изчисляват значителен спад в диастоличния показател (с 0,65 mmHg) между тези, които консумират средно количество домати и тези в групата с най-ниска консумация.

Те също така подчертават, че намаляването както на систоличното, така и на диастоличното кръвно налягане е било значително само при участниците с хипертония от първа степен, но не и в групите с по-високи нива на кръвното налягане.

"Липсата на обратна връзка между консумацията на домати и кръвното налягане при хипертонията от 2 и 3 степен може да се дължи на напредналия характер на изследваната популация, повечето от които са имали дългогодишна хипертония в началото, както и на високите сърдечносъдови рискови фактори, които затрудняват постигането на значима промяна", пишат авторите.

Доматът като част от здравословното хранене

Макар че редица предишни проучвания също предполагат, че доматите предлагат ползи за кръвното налягане, авторите на проучването признават също, че някои предишни резултати са били смесени, що се отнася до реалното въздействие на доматите върху здравето на сърцето.

Все пак те предполагат, че доматите могат да помогнат за подобряване на кръвното налягане, тъй като съдържат специфични минерали и съединения като ликопен, които имат антиоксидантно и противовъзпалително действие.

Д-р Шон Хефрон, специалист по превантивна кардиология отбелязва, че проучването е ограничено, тъй като голяма част от данните са предоставени от самите пациенти и резултатите се основават на наблюдателен анализ, а не са установени чрез рандомизирано клинично проучване, при което консумацията на домати и кръвното налягане биха били конкретно и еднакво измерени сред внимателно проследена група пациенти.

"Въпреки това вече разполагаме с данни от рандомизирани клинични проучвания, които потвърждават, че диетата, богата на пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци, може да помогне за намаляване на кръвното налягане", казва д-р Хефрон, който не е участвал в проучването.

Още: Кръвно налягане: Как да го измерим правилно и за какво да внимаваме

Той предупреждава да не се гледа на доматите като на "вълшебна храна, която ще излекува всичките ви болести", а по-скоро предлага те да се разглеждат като част от разнообразен здравословен за сърцето хранителен режим.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес