Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Високо кръвно налягане – причини и лекове за него

08 март 2021, 08:40 часа
Реклама

Хипертонията е бич на съвремието, тя причинява страдание и здравословни проблеми на около 30% от населението. Първите симптоми – главоболие и световъртеж – често остават неразпознати и пренебрегнати и страдащият открива повишеното кръвно налягане значително късно, когато то вече е причинило увреждания на организма.

За да се предпазим от развитие на хипертония, трябва да сме наясно кои са основните причини за повишаване на кръвното налягане, а за да овладеем ситуацията, преди да се е превърнала в трайно заболяване – да знаем как да си помогнем с домашни лекове.

Хипертонията може да бъде есенциална и вторична. Първата е причина за 90% от случаите на повишено кръвно налягане и е свързана с различни фактори, но не и с друго заболяване. Сред тези фактори са стрес, прекомерна употреба на кофеин и алкохол, наднормено тегло, алкохол, заседнал начин на живот, генетична предразположеност,  нездравословно меню, съдържащо прекалено много продукти от животински произход и захар, мъжки пол. Вторичната хипертония е резултат на друго заболяване в организма. Най-често е породена от бъбречен проблем или диабет. В този случай е важно да се открие и лекува основното заболяване, като това ще доведе и до трайно разрешаване на проблема с кръвното налягане.

Повишаването на кръвното налягане може да бъде резултат от притеснение и липса на почивка при чувствителни и неустойчиви на стресови фактори хора. В този случай отделяне от средата, причиняваща стрес, и качествена почивка ще бъдат достатъчни за овладяване на кръвното налягане и разрешаване на проблема. Ако високо кръвно е причинено от употреба на алкохол или кофеин, тяхното спиране ще изиграе роля на лек. Ако обаче хипертонията се дължи на атеросклероза или други по-сериозни проблеми, е необходимо и важно да се подходи разумно и бързо да се предприемат мерки за лечението. Сред средствата за понижаване на кръвното налягане са храни и подправки, които има във всяка кухня – диня, чесън, червено цвекло, каркаде, канела. Лъжица канела в малко количество кисело мляко бързо ще нормализира високото кръвно налягане.

Правилното хранене също оказва значително влияние върху показанията на апарата за кръвно. Ако вашето е повишено над 140 на 90, преустановете прекомерната употреба на сол и подправяйте ястията със зелени подправки, за да не чувствате липсата на бялата отрова. Внимавайте с консервите, чипса и други пакетирани храни, които съдържат значителни скрити количества сол, както и с колбасите, чиито консерванти са всъщност натриева основа. Откажете се и от мазните храни от животински произход, както и от белия хляб, бързите въглехидрати под формата на тестени и сладки изделия. Проучвания твърдят, че фосфатите в готовите храни също вдигат кръвното налягане. Те са и бърз път към наднорменото тегло,  което ускорява атеросклерозата, а тя – хипертонията. Ако налягането е трайно повишено, потърсете лекар.

Някои лекарства имат като страничен ефект повишаване на кръвното налягане. Ако вашият случай е такъв и забележите проблем, след като сте започнали да приемате нови лекарства, обърнете се към лекуващия лекар, за да бъдат заменени с други.

Спортът, балансираното хранене, богато на плодове, зеленчуци, избягване на стреса и лечение на основните заболявания са най-краткият пък за справяне с хипертонията.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес