Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Алкохолът, който причинява най-тежък махмурлук

03 юли 2024, 16:13 часа
Реклама

Според сомелиерите има няколко алкохолни напитки, които е най-добре да избягвате, ако искате да избегнете тежък махмурлук. На първо място е шампанското.

Алкохолът, който води до най-лош махмурлук 

„Ако забележите, че имате ужасно главоболие след чаша или две просеко, можете да обвините за това мехурчетата“, каза сомелиерът Марко Кастеланели.

Той обяснява, че шампанското обикновено съдържа въглероден диоксид (CO2), който променя начина, по който алкохолът тече през кръвния поток и помага на тялото да абсорбира алкохола по-бързо.

Учени с неочаквано разкритие за дълголетието и алкохола

„Когато навлезе в кръвообращението, CO2 се конкурира с кислорода, което ви кара да се чувствате замаяни и бързо опиянени, което води до трудно поносим махмурлук, който причинява пулсиращо главоболие“, добавя Кастеланели.

Ако искате да избегнете или поне да намалите интензивността на главоболието, изпийте чаша вода между две напитки.

Освен това пийте бавно и не пийте алкохол на празен стомах, съветва експертът.

Вреда от алкохола

Алкохолът има шест основни ефекта върху тялото:

  • токсичен за мозъчните клетки
  • променя биологичните процеси в мозъка
  • осигурява на тялото енергия;
  • забавя функционирането на централната нервна система, намалява нейната ефективност, действа като анестетик;
  • стимулира производството на урина (при прием на големи количества алкохол тялото губи повече вода, отколкото получава, в резултат на което клетките се дехидратират);
  • временно деактивира черния дроб (след прием на голяма доза алкохол, около две трети от черния дроб може да откаже, но чернодробната функция обикновено се възстановява напълно в рамките на няколко дни). 

При пиене на алкохол предаването на импулси в нервната система се забавя. Задръжките, безпокойството и възбудата изчезват, отстъпват място на чувството на еуфория. Това се случва поради увреждане на по-високите нива на мозъка. И в резултат на увреждане на по-ниските нива на мозъка, зрението, речта и координацията на движенията се влошават. Малките кръвоносни съдове се разширяват, в резултат на което се отделя топлина и на човек му става горещо, същевременно температурата на вътрешните органи пада. Тъй като нивата на алкохол в кръвта се повишават, физическата активност намалява. В крайна сметка токсичните ефекти на алкохола причиняват гадене и повръщане.

Води ли алкохолът до напълняване - отговор на учените

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специлист! Не забравяйте, че консумацията на алкохол е вредн за здравето!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес