Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Висок холестерол: Яжте този евтин зеленчук през есента, за да го свалите

19 септември 2023, 19:00 часа

Познат и популярен зеленчук може да помогне на тези, които се опитват да намалят нивата на холестерола в кръвта. Става въпрос за тиквичките, чийто сезон е през август-септември, въпреки че могат да се открият целогодишно в магазините.

Холестеролът се разделя на „лош“ и „добър“. Последният има положителна роля в жизнените процеси в организма, но вторият се отлага по стените на кръвоносните съдове под формата на атеросклеротични плаки и води до заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

Коментираното вещество има липиден произход и се произвежда предимно от човешкото тяло. Около 20% от него влизат в тялото с храната и следователно чрез контролиране на диетата е възможно да се регулират холестеролните нива.

Чаят от тази билка гони безсънието и сваля холестерола

Има медикаментозни начини за понижаване на нивата на холестерола, но първите препоръки от специалисти за корекция на дислипидемия (липиден дисбаланс) винаги се отнасят до промяна в начина на живот.

Повишаването на нивото на "лошите" липиди в кръвта допринася за развитието и прогресирането на атеросклероза и появата на коронарна болест на сърцето. Това може да доведе до сериозни усложнения като инфаркт на миокарда, инсулт и други сърдечно-съдови проблеми.

Тиквички за сваляне на холестерола

Включването на определени храни в диетата може да намали приема и усвояването на холестерол, да подобри метаболизма на мазнините и да подобри състоянието на кръвоносните съдове. Зеленчуците винаги са сред храните, консумирани в случая, като сред тях водеща роля заема един от най-важните есенни продукти – тиквичките.

Фибрите в състава им спомагат за намаляване на нивото на липидите в кръвта, които се отлага по стените на кръвоносните съдове, а магнезият забавя натрупването на холестерол в увредения съд и последващото образуване на атеросклеротична плака, според изданието The Health Site.

Антиатерогенните ефекти (способността да улавят и отстраняват холестеролните молекули от периферните клетки) на фибрите и магнезия намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, затова е препоръчително да включите тиквичките в диетата си, включително и в суров вид. И това е най-лесно да се направи в края на лятото и началото на есента, когато този зеленчук е узрял в естествени условия.

Суровите тиквички са особено ценни, тъй като топлинната обработка унищожава много витамини и антиоксиданти в състава им. Тиквичките могат да се консумират сурови, например в салати или зеленчукови смутита.

Oще: Висок холестерол и висока захар - тези евтини зеленчуци чистят кръвта от тях

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес