Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Виене на свят: възможни причини и лечение

08 август 2024, 16:08 часа

Виенето на свят при здрави хора е рядкост и обикновено е следствие от преумора или влияние на съвсем естествени фактори. Но ако общото благосъстояние се влоши и често се появява замайване, си струва да посетите лекар.

Замайването при здрав човек е рядкост и обикновено е следствие от преумора или естествени фактори. Но ако общото благосъстояние се влоши и често се появява световъртеж, си струва да се помисли за посещение при лекар.

Естествени причини за честото замайване

Усещане за "несигурност" в пространството при липса на каквито и да било заболявания - рядко явление. Ето защо, когато човек има световъртеж, той го отписва на лека умора, недоспиване и дори глад.

Как се оказва първа помощ при виене на свят

Ако виенето на свят се случва често, причините могат да бъдат следните:

- Бързо и рязко придвижване. Чувството за равновесие често се губи при резки завои и извивки, при ускорено ходене или бягане.

- Стрес. Стресовите ситуации предизвикват отделяне на адреналин в кръвта, което води до високо кръвно налягане и замайване.

- Глад. Недостатъчното хранене, закуските и големите почивки между храненията често предизвикват замайване.

- Вредни навици. Замайването може да бъде причинено от пушене или след употреба на алкохол, тъй като вредните вещества влияят на състоянието на мозъчните съдове.

Ако световъртежът ви причинява дискомфорт, по-добре е напълно да премахнете всички тези фактори от живота си. В противен случай към усещането, че земята пада изпод краката ви, в крайна сметка ще се присъединят и други симптоми, за чието отстраняване ще е необходима лекарска помощ.

Причини за световъртеж

Ако световъртежът и слабостта ви притесняват твърде често, това може да е признак на такива нарушения в организма като:

- Световъртеж или заболяване на вестибуларния апарат. То е съпроводено с гадене, студена пот и внезапни промени в кръвното налягане.

- Мигрена. Симптоми на заболяването - шум в ушите, гадене, режещи болки в главата, непоносимост към силни звуци и ярка светлина.

- Отит на средното ухо. Възпалителният процес в ухото често се проявява не само с остра болка, но и със световъртеж.

- Нарушаване на слуха или зрението. Смущенията, дължащи се на различни заболявания и възрастови промени, могат да причинят загуба на равновесие.

- Остеохондроза. Симптомите са нарушена подвижност на врата, болки в гърба и шум в ушите.

На какво може да се дължи сутрешния световъртеж?

Честото замайване и гадене могат да означават и нервни нарушения, развитие на тумори, заплаха от инсулт и други сериозни здравословни проблеми.

Дори да сте сигурни, че сте абсолютно здрави, прегледът няма да е излишен, защото честото виене на свят - явлението не е нормално. Ако сте притеснени от други неприятни симптоми, непременно се обърнете към лекар.

Причините за световъртеж могат да бъдат:

- липса на кислород;

- внезапна промяна на положението поради промени в налягането;

- силна уплаха;

- продължителен глад.

Също така замайването може да бъде патологично по време на:

- инсулт;

- тромбоза;

- исхемия;

- мигрена;

- паническа атака;

- остеохондроза.

Причините за световъртеж могат да бъдат много, ако това състояние се наблюдава от пациента достатъчно често, си струва да се обърнете към специалисти за цялостно изследване на организма. Само след установяване на причината може да се определи стратегия за лечение.

По правило, за да се установи причината за честото замайване, е необходимо да се направят редица изследвания: ЯМР на мозъка, кръвни изследвания, ЕКГ и др. Ако се открият сериозни патологии, лекарят назначава комплексно лечение, като най-често това е прием на лекарства, спазване на режим на почивка и активност, както и спазване на диета. В повечето случаи, след като проблемът е решен, замайването вече не притеснява пациента.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес