Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Този чай подобрява съня на възрастните хора

18 септември 2024, 20:13 часа

Учени от Централния изследователски институт Шизуока в Япония установиха, че зеленият чай матча подобрява съня и когнитивните функции при възрастните хора. Резултатите от проучване за ползите от зеления чай на прах бяха публикувани в списание PLOS ONE.

Как чаят матча влияе върху здравето на възрастните хора: изследване на учени

Японски изследователи анализираха ефектите на чая матча върху когнитивните функции и съня при по-възрастните хора. В експеримента са участвали сто експериментални възрастни хора. Преди проучването 64 доброволци са имали когнитивни увреждания, които се проявяват чрез частична загуба на паметта и разсеяност. Други субекти са имали леки увреждания, тяхната мозъчна функция е била по-малко активна от тази на техните връстници.

Лекар: Тези храни НЕ трябва да се консумират с чай или кафе

Учените разделили участниците в изследването на две групи. Първата група приемала капсули, съдържащи 2 грама матча на прах, втората получавала капсули с витамини. Година по-късно учените анализирали промените в когнитивните функции и качеството на съня и в двете групи.

Резултатите от експеримента показват, че хората, които консумират чай на прах на капсули, имат значително подобрение в мозъчната функция и качеството на съня.

Кои са някои интересни факти за зеления чай матча?

Чаят се събира ръчно само веднъж годишно. Матча съдържа 137 пъти повече антиоксидантни съединения от обикновения зелен чай. Напитката повишава физическата издръжливост с 35%.

Матча се препоръчва за предпазване от рак. Причината за това е, че този чай съдържа катехини – антиоксиданти, които неутрализират действието на свободните радикали.

Японските монаси варят матча за медитация. Напитката съдържа аминокиселината L-Theanine, която стимулира синтеза на алфа вълни, които релаксират, но не предизвикват сънливост или нервност. Напитката стимулира производството на хормоните допамин и серотонин, които повишават настроението и спомагат за по-добра памет и концентрация.

Учени от университета в Колорадо твърдят, че матчата съдържа голямо количество антиоксиданти. Изследователи от университета в Тояма в Япония успяха да докажат, че матчата предпазва черния дроб, а експерименти от Китайската академия на медицинските науки показват, че матчата може да бъде полезна за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Чаят на прах се използва за приготвяне на десерти и други ястия като естествен оцветител. Сладкарите добавят матча на прах към шоколад, бонбони, различни сладкиши и сладолед.

Защо НЕ трябва да се пие чай веднага след хранене?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес