Учени с неочаквано разкритие за дълголетието и алкохола

3246
Учени с неочаквано разкритие за дълголетието и алкохола
Снимка: iStock/Guliver

Китайски разкриха необичайните тайни на дълголетието. Основните точки бяха отказ от тютюнопушене, физическа активност и разнообразно хранене. Но сред заключенията им не е отказ от алкохол.

Учени от Китай решиха да проучат по-подробно въпроса за дълголетието, който интересува всеки човек на земята. За да направят това, те изследвали начина на живот на около пет хиляди души, които са достигнали 80-ия си рожден ден. Основният предмет на изследването бяха навиците, които биха помогнали да се разбере какви точно фактори и как влияят върху продължителността на живота на човек, съобщава изданието The Health Site.

Отказът от алкохол не влияе на дълголетието 

Самото изследване е продължило пет години, през които учените са направили не само доста очевидни заключения (като факта, че физическите упражнения имат положителен ефект върху продължителността на живота), но и доста интересни подробности.

Води ли алкохолът до напълняване - отговор на учените

Например, загуба на тегло не е необходимо условие за дълголетие. Нормалният индекс на телесна маса няма ефект върху достигането на продължителност на живота от един век. В същото време експертите са установили, че отказът от алкохол също няма връзка с дълголетието, а пушенето – напротив. Хората, пристрастени към тютюневите изделия, рядко доживяват до сто години. Докладът също така отбелязва, че семейното положение и образованието имат малко влияние върху продължителността на живота.

Основните фактори за дълголетие са редовната физическа активност, разнообразното хранене и отказването от цигарите. Освен това здравословните навици трябва да се спазват в напреднала възраст.

Наскоро американски изследователи установиха, че алкохолът има положителен ефект върху живота на възрастните двойки. Съпрузите, които пият заедно, живеят по-дълго от онези двойки, в които един човек пие или изобщо не пие. Проучването се провежда от 1996 г., по време на което учените успяха да проучат живота на повече от почти 5 хиляди двойки, допълва още изданието.

И в други подобни проучвания изследователите отбелязват, че по-възрастните семейни двойки, които имат сходно отношение към алкохола, имат по-силни семейни отношения.

3 тайни на дълголетието

Първата е храненето. Геронтологът д-р Алексей Москалев съветва да се намалят бързите въглехидрати в диетата: сладкиши, печива, бяла захар, пълномаслено мляко и бял ориз. Д-р Москалев посъветва да се избягват пържените храни и да се включват риба и морски дарове в диетата два пъти седмично.

"Втората тайна на дълголетието е физическата активност. „Поне 30 минути аеробни упражнения всеки ден ще помогнат да се спре намаляването на такъв маркер на стареенето като максималната консумация на кислород. Занимавайте се с бавно бягане, бързо ходене, танци, плуване или спортове на открито", казва д-р Москалев и добавя, че е необходимо да се тренира за баланс, както и да се занимавате с високоинтервални тренировки и упражнения за разтягане.

Третият компонент на дълголетието е психичното здраве. То, според експерта, може да се засили с помощта на медитация, разходки сред природата, музика, кино и книги. Той също така призова да не забравяме за съня - седем до осем часа на ден.

Как влияе алкохолът върху холестерола?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5 храни, които трябва да ядете след 50 години

Този летен зеленчук е най-добър за кожата и червата

Как пъпешът влияе на холестерола?

Най-добрият зеленчук за дълголетие - яжте го 3 пъти седмично

Кайсии - за какво са полезни

Победи кръвното ОТ РАЗ и му кажи довиждане - полезни ТРИКОВЕ без никакви хапчета

Спаси се сам: Как магнитните бури могат да бъдат най-лесното сражение

Примерен хранителен режим при камъни в бъбреците: какво можете и какво не можете да ядете

Лек или дълбок сън: Колко сън от всеки вид ни е необходим, за да сме здрави?

9 огромни ползи за здравето от консумацията на овесени ядки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

5 храни, които трябва да ядете след 50 години
5 храни, които трябва да ядете след 50 години

След навършването на 50 години е важно да включите определени храни в диетата си. Те са от полза за всички: деца, младежи и зрели хора. Но след като...