Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени откриха 3 необичайни тайни на столетниците

21 ноември 2023, 16:03 часа

Изследователите на дълголетието, които са анкетирали 1000 столетника, разкриха изненадващите неща, които са научили за дългия и пълноценен живот от тези хора, пише изданието Business Insider. Не само добрите гени и здравословният начин на живот е тайната. Оказва се, че всички столетници имат 3 тайни, за които дори не предполагаме.

Авторите на изследването Бен Майерс и Фабрицио Вилаторо са членове на LongeviQuest, организация, която проверява възрастта на най-старите хора в света и споделя техните истории в база данни.

4 подправки, които всички столетници ядат

Както беше отбелязано, генетиката може да определи дали човек живее до 100 години, но фактори на начина на живот като диета, упражнения и отношение към живота също могат да играят роля. Майерс и Вилаторо уловиха общите навици и начин на мислене, споделяни от столетниците по целия свят.

И изтъкнаха три тайни и съвети от столетниците.

Тайните за дълголетие

1. Не се тревожете за неща извън вашия контрол

„Много столетници са изключително съсредоточени върху нещата, които могат да контролират, но не се тревожат твърде много за това, което е извън техния контрол. Не съм срещал нито един столетник, който наистина да иска да живее толкова дълго. Но въпреки това всички те се наслаждават на живота си и са щастливи, че все още са тук", каза Майерс.

Вместо това те се фокусират върху това, което е важно за тях, като например да бъдат заобиколени от добри хора. Вилаторо споделя, че повечето от столетниците, които е наблюдавал в Латинска Америка, са съсредоточени върху своите семейства и религия и „живеят живот без стрес“.

2. Работете усилено възможно най-дълго

Вилаторо и Майерс казаха, че много от столетниците, с които са комуникирали, са извършвали тежък физически тежък физически труд през по-голямата част от живота си.

3. Всичко зависи от вашето отношение и заетост

Въпреки че столетниците, с които Вилаторо говори, не са работили актовно върху целта да доживеят 100 години, те никога не са спирали да бъдат заети, дори и в напреднала възраст.

„Дори и да не работят на 100, те намират начин да запълнят дните си, като прекарват време с приятели или със семейството, четат вестници – извършват всякакви дейности. Дори когато вече не са във физическа форма, те все още имат начин да психически да се стимулират“, казва Вилаторо за столетниците.

Още: Учени: Това е тайната на столетниците за желязна памет

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес