Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени отговарят: Може ли рибеното масло да намали риска от инфаркт

25 септември 2024, 11:02 часа

Здравословните ползи, които рибеното масло дава на човешкия организъм са много. С тази статия ще ви разкажем за причините, поради които трябва да използвате тази добавка в полза на сърцето си.

Употребата на рибено масло намалява риска от сърдечен удар с 8%.

Още: Яжте лешници всеки ден и вижте какво ще се случи с холестерола ви

В проучване, което се фокусира върху видовете омега-3, учените стигат до заключението, че тялото се нуждае от дневна доза от тази добавка. От трите вида омега-3 тялото ни успява да произведе незначително количество само от два от тях. Затова лекарите съветват дозите да се приемат според възрастта и медицинския случай.

Къде да го намерите

Здравословните мазнини като омега-3 играят жизненоважна роля за много органи в нашето тяло. Те са основните компоненти на състава на мастните молекули, които образуват клетъчните стени на тялото. Тези мазнини помагат за производството на енергията, необходима на клетките, за да изпълняват определени функции, включително сърдечно-съдовата система.

За да предпазят здравето на сърцето, хората трябва да включват в диетата си храни, които съдържат този вид мазнини. Ленените семена, според изследователите, са много важни, тъй като съдържат основния елемент, който стимулира тялото да произвежда омега-3 съединението. Рибата е друг продукт, който е богат на омега-3 в допълнение към другата си хранителна стойност.

Дозировка и ефекти

Според проучването лекарите смятат, че за да има най-добър резултат за здравето на сърцето, омега-3 трябва да се консумира всеки ден. Рибеното масло може да се консумира дори от хора, които нямат сърдечни проблеми.

Още: Учени отговарят: Една ябълка на ден забавя ли стареенето

Инфарктът в повечето случаи не идва в резултат на предишни сърдечни заболявания, а е причинен от стрес, висок холестерол и др. Така че, като приемате повече от 840 mg рибено масло на ден, ще помогнете за поддържането на сърцето си здраво.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес