Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Хората, които пият чай ежедневно, имат по-здраво сърце

11 октомври 2024, 16:37 часа

Пиенето на чай всеки ден е навик, който е много полезен за сърцето. Това показва проучване, в което са участвали повече от 6500 възрастни, които не са страдали от никакво сърдечно заболяване в началото на изследването.

13% от тях признават, че пият поне една чаша чай на ден, докато 51% от тях пият една или повече чаши кафе на ден.

Още: Комбинацията от алое вера и ТОЗИ природен продукт носи три удивителни ползи за вашето здраве

В продължение на 11 години хората, които пият чай всеки ден, изпитват много бавно запушване на кръвоносните съдове. Те са били с 29% по-малко изложени на риск от инфаркт, исхемия или преждевременна смърт. Хората, които пият кафе всеки ден, нямат нито една от тези ползи.

Въпреки че пиенето на чай не е единственият фактор, който влияе върху здравето на сърцето, то има голям принос за благосъстоянието на този орган.

Най-добрите чайове за сърцето

Що се отнася до ползите за сърцето, видът чай, който избирате, има голямо значение, особено поради това как може да взаимодейства с лекарствата. Американски кардиолози твърдят, че черният, белият и зеленият чай са най-добрите чайове за сърцето.

  • Черен чай

Черният чай съдържа много полезни за сърцето флавоноиди. Хората, които пият черен чай няколко пъти на ден, имат по-ниски нива на триглицериди и холестерол. Но черният чай съдържа кофеин, който е вреден за сърцето, особено ако страдате от високо кръвно налягане или неравномерен сърдечен ритъм.

  • Зелен чай

Зеленият чай е най-добрият избор за сърцето. Листата му не се окисляват и значително намаляват лошия холестерол. Пиенето на този чай намалява риска от сърдечни заболявания и инфаркт.

  • Бял чай

Още: Два ефективни лека с портокалов сок срещу грип и настинка

Белият чай е най-чистият от всички видове чай. Флавоноидите, открити в този чай, разреждат кръвта, понижават кръвното налягане, холестерола и подобряват цялостното кръвообращение. Ако обаче приемате лекарства за разреждане на кръвта, този чай не е подходящ за вас.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес