Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този навик ще ви причини хемороиди

26 август 2024, 10:00 часа

Понякога ние самите не забелязваме колко безобидни ежедневни навици могат да развалят здравето ни и да провокират много неприятни заболявания.

Всеки, който се е сблъсквал с тази деликатна диагноза поне веднъж в живота си, няма да я обърка с нищо. При хемороиди човек страда от сърбеж, силна болка и кървене.

За щастие болестта може да бъде излекувана. Но още по-добре е, ако можете да я предотвратите. Гастроентеролозите предупреждават за често срещан навик, който може да доведе до това заболяване.

Кървящи хемороиди – какви са симптомите и има ли лечение ?

Следете времето

Ако сте от тези, които обичат да четат книга в тоалетната или да се ровят в социалните си медии, тогава спешно трябва да промените навиците си.

Хемороидите са по същество разширяване на кръвоносните съдове в долната част на ректума и ануса. Всеки човек има съдове в тази област, но проблемите започват, когато се възпалят или разширят.

И една от честите причини за това е дългото седене на тоалетната. Факт е, че когато човек седи на тоалетната за известно време, кръвта се натрупва в най-ниската точка и предизвиква повишено налягане в кръвоносните съдове на ануса, което води до хемороиди.

Когато седите на тоалетната твърде дълго, гравитацията работи срещу вас. С течение на времето притока на кръв към ректума се влошава.

Коя е най-добрата храна при проблем с хемороиди?

Също така няма нужда да бързате

Лекарите обаче предупреждават: да отидете в другата крайност и да се опитате да изпразните червата си възможно най-бързо  също е лоша идея. Прекомерното напрежение по време на изхождане също може да причини хемороиди. Бързането през този процес увеличава риска от увеличаване на натиска върху съдовете в ректума.

Ако не можете да се облекчите естествено, по-добре е да опитате отново по-късно и да не се насилвате.

Колко дълго можете да седите на тоалетната, без да навредите на здравето си? Лекарите съветват да се ограничите до 10-15 минути. И по това време е по-добре да не се разсейвате от телефона или книгата си.

Много хора имат навика да ходят до тоалетната, за да си починат от външния свят, но все пак не си струва да рискувате здравето си.

Как иначе да се предпазите от хемороиди

·       Не яжте много мазни, солени и кисели храни.

·       Уверете се, че в менюто ви има достатъчно фибри.

·       Пийте чиста вода.

·       Опитайте се да се движите повече, особено ако обикновено седите по време на работа.

·       Заменете обикновената тоалетна хартия с мокра.

Понякога хората се опитват да се отърват от хемороиди с помощта на популярни съвети. Въпреки това, понякога такова самолечение с помощта на импровизирани средства може да бъде опасно за вашето здраве.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес