Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този евтин зеленчук чисти всички токсини и обновява тялото

10 ноември 2023, 12:38 часа
Реклама

Един евтин есенен зеленчук чисти всички токсини от тялото и го обновява. „Ако живеете в индустриален център, където има замърсяване с прах и газ, просто трябва да „почистите“ тялото си от тези отрови. За целта не е необходимо да се подлагате на строга диета. Оказва се, че редовното ядене на зеле е достатъчно“, споделя руският диетолог д-р Маргарита Королева.

„Зелето (независимо от неговия вид) е източник на сяра, която поддържа нивата на глутатион в тялото. Това вещество участва в процеса на детоксикация и обновяване на тялото. Ако зелето присъства в диетата, тогава не само черният дроб ще функционира добре, но и освобождаването на тялото от метаболити (отпадни продукти.), които са изпълнили функцията си, ще се случи своевременно“, споделя д-р Королева.

Лекар: В този евтин зеленчук има най-много витамин С

Като цяло включването на зеле в диетата може да намали вредното въздействие на околната среда върху тялото.

Други ползи от зелето

Зелето се отличава с куп полезни свойства. Стимулира производството на стомашен сок и активира работата на сърдечния мускул. Фолиевата киселина в състава му помага за нормализиране на метаболитните процеси. Калиевите соли са отговорни за отстраняването на излишната течност, така че зелето се препоръчва да се консумира, ако имате проблеми с бъбреците. Калият има отхрачващо действие, така че се смята, че зелето помага за по-бързо справяне с настинките.

Зелето също съдържа витамин С. В това отношение то, разбира се, не може да се сравни с портокалите и кивито, но в сравнение с други зеленчуци изглежда явен лидер - 36,6 mg на 100 грама. Освен това след топлинна обработка количеството му само се увеличава. Тартроновата киселина, която влиза в състава му, е ефективно средство срещу отлагането на мазнини и появата на склероза. Но тя се унищожава се след топлинна обработка.

Между другото, в зависимост от метода на готвене и степента на готовност като цяло, зелето има различни ефекти върху човешкото тяло. Така например суровото зеле действа слабително, а свареното – тонизиращо. А киселото зеле е всеизвестно средство против махмурлук.То е полезно в борбата с наднорменото тегло. Богато на пробиотици, той поддържа стройна фигура и здрав стомашно-чревен тракт. Консумацията му ще подобри състоянието на кожата и косата и ще намали симптомите на синдрома на раздразнените черва.

Защо пробиотиците са толкова добри? Те нормализират състава и повишават биологичната активност на собствената нормална чревна микрофлора, а нейното нарушаване е пряк път към лошо здраве и редица сериозни заболявания от затлъстяване до диабет и рак.

Oще: Висок холестерол: Яжте този евтин зеленчук през есента, за да го свалите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес