Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този чай се нарича "Еликсирът на живота": Понижава кръвната захар, кръвното налягане и топи мазнините

13 септември 2024, 08:00 часа

Рецептата за чай от смокинови листа, който е отличен за отслабване и намаляване на мазнините, не забравяйте да го опитате, много са възхитени от ефекта, който има върху тялото.

Вижте още: Тихи симптоми на омазнен черен дроб: Опасното състояние, което засяга и много деца

Сезонът на смокините е в разгара си, вкусни летни сладки, но листата на този плод са несправедливо пренебрегнати. А именно, те са богат на антиоксиданти и фибри, съдържа витамини А, В1 и В2, както и минералите калций, желязо, манган, фосфор, калий и натрий. А чаят от него се нарича "еликсирът на живота", защото носи много ползи за организма.

Той е отличен за хора, които се борят с инсулинова резистентност и диабет, имат високи триглицериди, високо кръвно налягане, проблеми с анемия, но и за хора, които искат да се отърват от излишните килограми. Освен това може да облекчи стомашни язви, да предотврати запек и е добър съюзник в борбата с афтите. Въпреки това, той не е заместител на никакви лекарства, така че е много важно да се консултирате с лекар, преди да консумирате тази напитка.

Как правилно да берем смокиново листо?

Смокиновият лист има период на прибиране, който е късна пролет, лято или ранна есен. Премахнете здравите и цели листа от дървото, измийте ги и ги изстискайте добре, след което ги поставете на място с течение. Съхранявайте и ги сушете в тъмно и проветриво помещение.

Как се проверява дали са достатъчно сухи?

Вземете едно листо и го разтрийте с пръсти, ако се огъва и рони под пръстите ви, това означава, че са готови за приготвяне на чай.

Натрошете такива листа с пръсти и ги сложете в буркан с капак. Можете да използвате чай от смокинови листа през цялата година.

Вижте още: Какво е "добър" холестерол? И какви са най-добрите стойности на HDL в кръвта?

Как се прави чай от смокинови листа?

Добавете 1 до 2 чаени лъжички смлени листа от смокиня в 200 мл вряща вода. Покрийте купата и я оставете да престои около 10 минути. След това го накъсайте и е готово за консумация.

Внимание: Чаят от смокинови листа не се препоръчва за бременни и кърмещи жени

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес