Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са задължите здравни прегледи за жените след 40-годишна възраст

25 август 2024, 06:00 часа

След 40-годишна възраст тялото започва да се променя , така че е необходимо да му се обръща повече внимание. Това важи особено за здравето, а профилактичните прегледи трябва да станат начин на живот.

Профилактичните прегледи могат да бъдат от жизненоважно значение, така че не трябва да се избягват. Те са добър начин да си осигурим жизненост в по-късна възраст, да избегнем болести и в крайна сметка да спестим пари, защото по принцип не сме толкова богати, че да ходим на лекар само когато се разболеем.

Вижте още: Не ги комбинирайте: Тези храни могат да намалят действието на лекарството ви

Контрол на кръвното налягане

Високото кръвно налягане е състояние, което в най-тежките случаи може да доведе до инфаркт или инсулт, проблеми със зрението и бъбреците. Хипертонията обикновено не е придружена от ясни симптоми, така че много хора дори не знаят, че имат високо кръвно налягане. Нормалните стойности на кръвното налягане са 120/80, ако налягането е повишено е възможно да се наложи да го контролираме малко по-често.

Стойности на холестерола

Сърдечно-съдовите заболявания са най-честата причина за смърт в съвременния свят. Един от водещите рискови фактори за сърдечни заболявания е високият холестерол. Според съветите на някои специалисти след 20-годишна възраст трябва да проверяваме нивото на холестерола на всеки 4 до 6 години. Достатъчен е обикновен кръвен тест, но с напредването на възрастта рискът нараства, така че след 40-годишна възраст това изследване е необходимо на по-рядък интервал от време.

Мамография

Специалистите са единодушни, че мамографският преглед е най-добрият начин да се открие всяка промяна в гърдите и да се започне терапия навреме, в периода, когато и най-тежките заболявания са лечими. Американски специалисти препоръчват мамография на всеки две години за всички жени на възраст между 40 и 74 години. Жените на възраст от 40 до 50 години се препоръчва да правят този профилактичен преглед веднъж годишно.

Вижте още: Какво е добър и лош холестерол и какви трябва да са стойностите му

Колоноскопия

Профилактичните прегледи са най-добрият начин за откриване на евентуално злокачествено образувание в началната фаза и започване на своевременно лечение. Колоноскопията е диагностична и терапевтична процедура, при която се изследват дебелото черво и крайната част на тънките черва с помощта на гъвкав инструмент (колоноскоп). Харвардското училище по обществено здраве заявява, че редовната колоноскопия може да предотврати до 40 процента от всички видове рак на дебелото черво.

Pap тест

Профилактиката е особено важна, когато става въпрос за здравето на жените. Гинеколозите препоръчват редовни прегледи на всички жени. Pap тестът е лесен начин да проверите здравето си и да забележите някои нередности навреме. Ракът на маточната шийка се лекува много успешно, когато се открие навреме, във фаза, в която злокачествените клетки не са инвазирали околните тъкани. Рискът от рак на шийката на матката намалява с възрастта, но това не означава, че трябва да се откажем от обикновения тест по-късно в живота. Някои експерти препоръчват този преглед за жени на възраст от 21 до 65 години като превантивен преглед на всеки три години. Хората, които имат в семейството си болни от рак на маточната шийка, се съветват да правят по-чести прегледи и ваксинация срещу HPV вируса за всички, преди да влязат в първата полова връзка.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес