Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са най-лошите навици за пиене на вода

01 август 2024, 17:22 часа

Водата е източникът на живота на Земята. Но за поддържане на здравето е важно да я консумирате правилно, съобщава изанието The Health Site, според което 5-те най-често срещани грешки при консумацията на тази течност са следните:

  • Непочистване на охладителя за вода
  • Консумация на неутаена преварена вода от чешмата
  • Консумация само на бутилирана вода
  • Консумация на вода, която е преварявана няколко пъти
  • Консумация на вода само при усещането на жажда или по-рядко

5 грешки при консумацията на вода

Ако никога не миете охладителя за вода, това е груба грешка. Всъщност водата се замърсява, когато преминава през вътрешните елементи на охладителя. Тези контейнери трябва да се мият веднъж месечно, а през лятото - на всеки две седмици. Охладителите, които са в офиса, трябва да се мият още по-често.

Здравен съвет за деня: Лекар: НЕ по 8 чаши, а това количество вода трябва да се пие на ден

Пиенето на чешмяна вода веднага след кипене също е груба грешка. Преди да заври, трябва да оставите водата да се утаи. Едва след това я сложете на огъня. Когато водата заври, отворете капака и изчакайте още три минути. След това изключете котлона. Благодарение на тази последователност от действия във водата ще има безопасно количество хлор.

Ако пиете само бутилирана вода, това също не е от полза за вас. Пластмасовите бутилки за еднократна употреба съдържат вещества, които могат да доведат до хронична интоксикация на организма. Ако не изпиете водата веднага след отваряне на бутилката, тези вещества ще проникнат в нея. Поради тази причина бутилираната вода не трябва да се нагрява или държи на слънце. По-добре е да си купите висококачествена бутилка за многократна употреба и да налеете вода в нея.

Ако пиете вода, която е преварявана няколко пъти, това също е вредно. Ако след първото кипене не сте изпили цялата течност, тогава е по-добре да я излеете и да налеете нова. Това е така, защото в охладителя водата се нагрява максимум до около 90 градуса по Целзий, тоест не стига до кипене.

Също така консумацията вода само при усещането за жажда, също не е полезно за здравето. Известно е, че това усещане възниква, когато тялото е загубило поне 1% течност.

„Всички процеси в тялото ви зависят от оптималната хидратация, от вашите органи до вашите хормони“, обяснява базираният в Лос Анджелис диетолог д-р Кимбърли Снайдер.

„Когато пиете достатъчно, ставите ви се смазват, кожата ви абсорбира основните елементи и космените ви фоликули растат здрави. В противен случай кожата не само губи естествения си блясък и косата става чуплива, но процесите на детоксикация се забавят и храносмилането се влошава; появява се слабост в цялото тяло и умствената дейност се забавя. Ще се чувствате тежки и ще ви липсва енергия през цялото време“, допълва още специалистът.

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете минерална вода?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес