Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това мляко нормализира кръвната захар и е полезно за червата

13 септември 2024, 12:07 часа

Експерти от Университета по земеделие и технологии в индийския щат Раджастан изследваха хранителния състав на козето мляко и установиха как този продукт влияе положително върху здравето и по-специално върху нивата на кръвната захар и функцията на червата. Резултатите от изследването са публикувани в African Journal of Biological Sciences.

Полезни свойства на козето мляко 

Според авторите едно от основните предимства на продуктите от козе мляко е подобреното стомашно-чревно здраве. Това се дължи на факта, че напитката съдържа пробиотични бактерии, лесно смилаеми протеини и мазнини, които спомагат за подобряване на чревната функция.

Полезно ли е да се пие мляко в жегата?

"Козето мляко е полезно при непоносимост към лактоза. Намалява метеоризма и болките в корема. В допълнение, според настоящите изследвания, продуктът може също да облекчи симптомите на възпалително заболяване на червата и синдром на раздразнените черва, както и да нормализира нивата на кръвната захар и да подобри здравето на кожата и костите", споделят учените.

Козето мляко е незаменимо за тези, при които протеините на кравето мляко предизвикват алергични реакции. Факт е, че козето мляко не съдържа протеинова фракция, която е силен дразнител и алерген.

Продуктите от козе мляко ефективно възстановяват силите след тежки физически натоварвания и помагат при стрес. Високият процент на калий допринася за правилното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове. Витамин B12 контролира метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати, подобрявайки благосъстоянието

Витамин D и калцият укрепват добре костната тъкан, така че козето мляко помага за ускоряване на възстановяването от фрактури и е просто незаменимо при хипокалцемия.

Поради високото съдържание на хранителни вещества и витамини, козето мляко е от полза за бременни жени и кърмачки. Ферментиралите млечни продукти на базата на козе мляко съдържат вещества, които стимулират растежа на полезната микрофлора в червата. Ето защо кефирът и киселото мляко от козе мляко са незаменими за страдащите от дисбактериоза и хората с намален имунитет.

Козето мляко леко неутрализира стомашната киселина благодарение на съдържанието на лизозим. Поради това е добро допълнение при лечението на стомашни язви и различни заболявания на храносмилателната система.

Въпреки цялата си полезност, козето мляко може да бъде вредно в някои случаи:

  • индивидуална алергия към козе мляко;
  • заболявания на панкреаса;
  • затлъстяване;
  • сгъстяване на кръвта;

Мляко - вдига или сваля холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес