Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-добрата закуска за здрави стави

08 май 2022, 08:00 часа
Реклама

Диетата е от изключително значение за здравето на ставите. Учени от училището по обществено здраве Mailman към Колумбийския университет стигнаха до заключението, че закуската, съдържаща продукти със зърнени фибри, може да помогне за намаляване на възпалението в ставите.

Освен това, според експертите, тази закуска помага за запазване остротата на мозъчната дейност и е потенциален фактор за увеличаване продължителността на живота.

Обект на изследванията им е как приемът на диетични фибри е свързан с намаляване на възпалението при възрастни хора и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Храни, които облекчават болките в ставите

Резултатите показват, че общите фибри, по-специално фибрите от зърнени култури, са свързани с намалено възпаление и намален риск от сърдечно-съдови заболявания. 

Учените стигат до заключението, че зърнените влакна са единствените, свързващи се с намалено възпаление, за разлика от плодовите или зеленчуковите влакна.

Според експертите от Harvard Medical School, най-богат източник на зърнените влакна са триците, твърдият външен слой на пълнозърнестите храни като овес, пшеница, ориз и царевица. Въпреки това, ако не искате да ограничите закуската си до зърнени храни с трици, можете да включите в нея пълнозърнест хляб и тестени изделия, кафяв ориз, семена, ечемик и други пълнозърнести храни.

С този мехлем от коприва ще забравите за болките в ставите

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията с лекар или диетолог!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес