Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция въвежда 6-дневна работна седмица

03 юли 2024, 23:30 часа • 50 прочитания
Реклама

Гърция въвежда 6-дневна работна седмица. Това ще важи само за частните фирми. Страната изпреварва много други в Европа по отношение на икономическо развитие. 

Според Кириакос Мицотакис в момента в държавата има липса на квалифицирани работници. Регламентът, който влезе в сила на 1 юли, се противопоставя на глобалната тенденция компаниите да проучват по-кратката работна седмица.

Още: Гръцки медии: Македонският език е български диалект

Съгласно новото законодателство, което беше прието като част от по-широк набор от трудови закони миналата година, служителите на частния бизнес, които предоставят денонощни услуги, според съобщенията ще имат възможност да работят два допълнителни часа на ден или допълнителни осем часа часова смяна.

Промяната означава, че традиционната 40-часова работна седмица може да бъде удължена до 48 часа на седмица за някои фирми. В инициативата за шестдневна работна седмица не са включени работещите в ресторантьорството и туризма.

Още: Акрополът в Атина вече предлага частни обиколки на стойност 5000 евро

Правителството на премиера Кириакос Мицотакис заяви, че мярката е едновременно „благоприятна за работниците“ и „дълбоко ориентирана към растеж“. Той е предназначен да подпомогне служителите, които не са достатъчно компенсирани за извънреден труд, и да помогне за справяне с проблема с недекларирания труд.

Профсъюзите и политическите наблюдатели остро разкритикуваха този ход, предава CNBC.

Още: В Русия всичко е наред, но мислят за въвеждането на 6-дневна работна седмица

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес