Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е една от най-полезните храни за възрастните хора, трябва да я ядат всеки ден

11 септември 2024, 01:25 часа

Тази храна е една от най-полезните за възрастните хора - тя изобилства от хранителни вещества като витамин А, селен и различни витамини от група В, съобщава изданието Healthdigest.com.

След навършване на 50 години се препоръчва ограничаване или премахване от диетата на определени храни. Например, препоръчва се да се премахнат солените, сладките и прекалено преработените храни, както и да се намали консумацията на бял хляб и тестени изделия с високо съдържание на въглехидрати. Яйцата не попадат в категорията на продуктите, които трябва да се премахнат от диетата на възрастните хора.

Яйца - една от най-полезните храни за възрастните хора

Яйцата получават висока оценка заради своята хранителна стойност. Това не означава, че трябва да се консумират на всяко хранене. Както всички здравословни храни, те е най-добра да се консумират с други храни, богати на хранителни вещества, се казва в статията.

Ако сте над 65 години, избягвайте този вид сирене

Преглед от 2023 г., публикуван в Nutrients, установи, че има обща подкрепа за яденето на поне едно яйце на ден за подобряване на цялостното здраве. В него се посочва, че „от хранителна гледна точка 7-14 яйца на седмица, като част от разнообразна и балансирана диета, могат да бъдат полезни за повечето хора.

„За по-възрастни хора с нормални нива на холестерол две яйца на ден са приемливи като част от здравословна за сърцето диета“, казва диетологът Тони Кастило.

Сто грама продукт съдържат 13 грама чист протеин. Яйчният белтък, за разлика от растителния или животинския протеин, се усвоява много по-лесно от организма поради своята структура. Той е пълен със силни антиоксиданти, които съдържат богат набор от аминокиселини. Например, лецитин - той перфектно поддържа черния дроб и предотвратява отлагането на холестерол върху съдовите стени.

Жълтъкът е не по-малко полезен. Консумирайки го, човек получава ценен комплекс от витамини и макроелементи, като витамини А, К, Е, В12 и много други. Продуктът съдържа и компонент, който има добър ефект върху нервната система.

Въпреки това, продуктът трябва да се консумира в ограничени количества от хора, които имат високи нива на холестерол в кръвта. Не повече от 2-3 броя на седмица.

Освен това, преди да ядете яйца, те трябва да бъдат внимателно обработени, тъй като черупката на продукта може да съдържа опасни бактерии.

За да намалите всички рискове, трябва да спазвате следните правила:

  • Не купувайте яйца с повредени черупки;
  • Съхранявайте яйцата в хладилника;
  • Срок на годност с индекс D на черупката е до 7 дни;
  • Срокът на годност с индекс С е от 8 до 25 дни,
  • Измийте яйцата преди употреба и гответе за 10 минути;
  • Измитите яйца се съхраняват само 12 дни;
  • Използвайте сурови яйца с повишено внимание.

Лекар: Това е най-добрият плод за хората над 60 години

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес