Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези зеленчуци предотвратяват натрупването на плака в кръвоносните съдове

30 септември 2024, 18:26 часа

Диетата играе ключова роля в поддържането на здравето на сърцето. Ето защо е важно да изберете зеленчуци, богати на хранителни вещества, които насърчават здравето на сърцето и намаляват възпалението.

Вижте още: Медицински пробив: Излекуваха жена с диабет с помощта на собствените ѝ стволови клетки

Здравословната диета може да регулира нивата на холестерола и да намали риска от инсулт. Известният лекар   д-р Рупи Ауджла твърди, че някои храни могат дори да помогнат за предотвратяване натрупването на плака в кръвоносните съдове, като по този начин намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Добрата новина е, че диетата може да предотврати или забави сърдечните заболявания чрез намаляване на възпалението и нивата на холестерола“, отбеляза той в скорошна публикация в Instagram.

Експертът открои пет вида зеленчуци, които можем да включим в диетата си, за да подобрим здравето на сърцето.

Кисело зеле

„Мета-анализ на клинични проучвания показа, че добавките с пробиотици значително намаляват нивата на общия холестерол и LDL-холестерола при пациенти с висок холестерол“, казва лекарят.

Лук

Експертът казва, че по-високият прием на лучени зеленчуци, включително чесън, е свързан с по-ниска смъртност от атеросклеротично съдово заболяване (ASVD).

Жълти, оранжеви и червени зеленчуци

„Няколко проучвания съобщават за връзка между приема на жълто-оранжево-червени зеленчуци и сърдечно-съдови заболявания (CVD), коронарна болест на сърцето (CHD) и сърдечни заболявания като цяло“, твърди лекарят.

Следователно консумацията на меки картофи, моркови, тиква, домати може да допринесе за оптимално здраве на сърцето.

Броколи

Докторът посочва: „Проучване на 684 по-възрастни жени установи, че тези с по-висок прием на кръстоцветни зеленчуци имат 46 процента по-малък шанс за обширна калцификация на коремната аорта – признак за натрупване на плаки, което води до сърдечно-съдови заболявания – в сравнение с тези с по-нисък прием, след коригиране на начина на живот, диетата и рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания."

Вижте още: Кардиолог: Много хора правят тази опасна грешка при измерване на кръвното налягане

Спанак

По-високият прием на калий е свързан с намален риск от инсулт и други сърдечно-съдови заболявания.

„Мета-анализ на девет кохортни проучвания показа значителен 24% по-нисък риск от инсулт при хора с по-висок прием на калий“, заключава лекарят.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес