Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези плодове съдържат най-малко захар

11 септември 2024, 21:39 часа

В света има повече от 40 000 вида плодове. Някои от тях съдържат относително много фруктоза (плодова захар), докато други, напротив, имат малко. Въпреки че плодовете са полезни за организма, те трябва да се консумират умерено именно заради съдържанието на захар. За да си позволите да ядете повече плодове и плодове без угризения на съвестта, важно е да знаете кои съдържат по-малко захар. Изданието Bunte пише за това и изброява кои са тези плодове - лайм, лимони, червена боровинка, малини, къпини, ягоди.

Плодовете с най-малко захар в състава си 

Лайм - тези тръпчиви цитрусови плодове съдържат само 1,7% захар и следователно най-малък процент прости въглехидрати. Благодарение на меката си киселинност, лаймът надминава дори лимона. 

Кои плодове е "забранено" да се ядат при подагра?

Лимоните са богати на витамин С, полезни са за здравето и подобряват настроението. Цени се не само вътрешността на цитрусовите плодове, но и сокът, който може да се добавя към салати или чай. Настърганата кора също често се използва като овкусителна съставка в ястия, напитки и печива. Кората на лимона съдържа не само етерични масла, но и захар, която е повече, отколкото в пулпата.

Лимоните имат по-висока концентрация на киселина и малко по-високо съдържание на захар от лаймовете. Поради това те са на второ място в класацията на видовете плодове с най-ниско съдържание на захар. Един обелен лимон съдържа 2,5% захар, а лимоновата кора съдържа 4,2 грама захар на 100 грама. 

Трето място в класацията заема тръпчив сорт горски плодове - черни боровинки. Често се сервира като сос или компот към обилни ястия, тъй като сладко-киселият им аромат е хармонично и свежо допълнение към солените ястия, а горчивият им вкус също има благоприятен ефект върху усвояването на мазнините

Роднина на този плод е червената боровинка, която обаче се чувства страхотно в различни климатични зони и расте малко по-голяма. И двата вида горски плодове са полезни за здравето, особено за типично женско заболяване - инфекции на пикочния мехур. Боровинките съдържат 4,3 грама захар на 100 грама, червените боровинки - 5,0 грама 

Следват малините, които изостават само с 0,1%. Въпреки киселия си вкус, те са един от най-популярните плодове поради своя аромат и сладост. Те се отличават с малко под 4,4 грама захар на 100 грама. Малините са кадифени отвън и сочно отвътре, което поради рохкавата им мека консистенция обяснява техният кратък срок на годност. Колкото по-узрял е плодът, толкова по-мек става и съдържа повече захар. 

Къпините са на пето място с ягодите, като и двата плода съдържат 4,9 грама захар на 100 грама.

Грейпфрутът също заслужено трябва да присъства в номинацията. Горчивите цитрусови плодове с красива кора винаги са част от контекста на различни диети. Високото съдържание на горчиви вещества в състава им насърчава усвояването на мазнините и също така стимулира изгарянето на мазнини в дългосрочен план.

Плодове, които са богати на калий

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес