Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези хранителни навици съсипват здравето на хората над 60 години

12 август 2024, 12:47 часа

С напредване на възрастта всеки трябва да обърне по-голямо внимание на храненето си. Има някои хранителни навици, от които е най-добре да се откажете на възраст над 60 години. 

Най-вредните хранителни навици за хората над 60 години

Диетологът д-р Кортни Д'Анджело споделя, че тези навици са:

  • недостатъчен прием на протеини
  • недостатъчен прием на вода
  • късна вечеря
  • придържане към диета с ниско съдържание на фибри

6 летни навика, които вредят на бъбреците

Липсата на протеини в диетата е един от най-вредните навици за хората над 60 години. Протеинът поддържа мускулната маса, силата и здравето на костите. Освен това, според Кортни Д'Анджело, той е отличен в борбата с наднорменото тегло. След 60 години рискът от загуба на костна маса се увеличава, като този процес се ускорява от недостатъчния прием на протеини. Яжте повече храни като пилешко, пуешко, телешко, сьомга, яйца, съветва специалистът.

С възрастта чувството за жажда се притъпява. Следователно хората над 60 години са по-склонни да страдат от дехидратация в сравнение с по-младите хора.

Късната вечеря също в друг вреден навик. Вечерянето късно често включва различни нездравословни храни. Преяждането през нощта е свързано с наднормено тегло, развитие на диабет и колебания в нивата на кръвната захар.

Диетата с ниско съдържание на фибри също е навик, които води до неблагоприятни последици за здравето. Неразтворимите фибри помагат за отстраняването на вредните вещества от тялото, а разтворимите фибри подхранват полезните бактерии, които живеят в червата. Това казва диетологът Кара Ландау. За да получите достатъчно фибри, добавете плодове, ябълки, овесени ядки, бобови растения и нахут към вашата диета.

Фибрите могат да бъдат разделени на разтворими и неразтворими. Всеки от тези два вида има свой благоприятен ефект върху тялото ни. Неразтворимите фибри действат като метлица в нашите черва. Не се усвоява от храносмилателните ензими (които действат главно в тънките черва, стомаха и устата) и следователно преминава свободно през целия стомашно-чревен тракт.

Като цяло фибрите имат следните полезни свойства за тялото:

  • Подпомагат прочистването на целия стомашно-чревен тракт;
  • Помагат за премахване на всички токсини, нечистотии и дори паразити от червата;
  • Абсорбират и премахват дразнещите вещества;
  • Помагат за нормализиране на чревната подвижност;
  • Помагат да се отървете от запек;
  • Премахват подуването на корема;
  • Регулират нивата на холестерола и кръвната захар.

Неразтворимите фибри могат да бъдат намерени в трици, кафяв ориз, семена, леща, грах, пълнозърнести храни и ядки.

Разтворимите фибри се преработват в желеобразна субстанция и също така съдържат специални пребиотични съединения. Те обгръщат стените на стомашно-чревния тракт и спомагат за забавяне на храносмилането (което насърчава максималното усвояване на минералите и намалява апетита). Действат като “храна” за пробиотичните бактерии в червата. Подобряват микрофлората в червата. Подобряват имунитета. Помагат за намаляване на апетита и контрол на теглото.

Разтворимите фибри се съдържат в различни зеленчуци, горски плодове, овесени ядки, ленено семе, черен хляб и др. 

Лекар: Това са трите най-важни сутрешни навика

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес