Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази закуска ударно понижава холестерола

09 септември 2024, 16:16 часа

Високият холестерол означава, че имате твърде много мастна субстанция, известна като холестерол в кръвта. Въпреки че първоначално не е опасно, с течение на времето може да се натрупа в кръвоносните съдове, причинявайки запушвания.

Това може да попречи на кръвта да тече правилно през артериите. Поради тази причина високият холестерол е основен рисков фактор за спешни медицински случаи като инсулти и инфаркти.

Вижте още: Лекар: Всички столетници ядат тези храни ежедневно

Има няколко фактора, които могат да допринесат за високия холестерол и диетата е един от тях. По-специално, яденето на твърде много наситени мазнини може да повиши нивата на холестерола.

За щастие някои промени във вашата диета могат да имат обратен ефект. Следователно, ако сте изложени на риск от висок холестерол или искате да намалите нивата си, трябва да погледнете какво ядете.

Според един диетолог промяната на закуската е добро начало. Говорейки в статия, публикувана от клиниката в Кливланд, регистрираният диетолог Кейт Патън сподели най-добрите видове закуска, които можете да ядете, за да намалите нивата на холестерола.

Кисело мляко с плодове и овесени ядки

В зависимост от вида на киселото мляко, това може да бъде едно от най-добрите ястия за понижаване на холестерола. Киселото мляко е често срещана храна за закуска, но някои може да не го вземат предвид. В зависимост от съдържанието на мазнини може да съдържа малко холестерол, но не много.

За най-здравословен вариант тя предложи да изберете такъв без добавена захар. Комбинирането на това с плодове за сладост и овесени ядки за съдържание може допълнително да помогне за нивата на холестерола.

Овесените ядки са богати на вид фибри, наречени бета-глюкан, които имат доказани ползи за понижаване на холестерола. Приемът на три грама бета-глюкан всеки ден, като част от здравословното хранене и начин на живот, понижава холестерола в кръвта, който е рисков фактор за коронарна болест на сърцето.

Когато ядете бета-глюкан, той образува гел в червата, който улавя богатите на холестерол жлъчни киселини. Това означава, че по-малко холестерол преминава от червата в кръвта. Тогава вашият черен дроб трябва да вземе повече холестерол от кръвта ви, за да произведе повече жлъчка, което понижава холестерола в кръвта.

Тост с авокадо

Кейт посочи авокадото и пълнозърнестия хляб като добри храни за понижаване на холестерола. Едно научно изследване, публикувано в Journal of the American Heart Association, установи, че участниците, които ядат авокадо всеки ден, имат по-ниски нива на лошия холестерол и подобряват качеството на диетата си.

Вижте още: Лекар: С помощта на тази храна деменцията ще ви подмине, тя удължава младостта на мозъка с 19 години

Британската сърдечна фондация (BHF) също препоръча яденето на авокадо като полезен за сърцето вариант. Типът мазнини в авокадото са предимно ненаситени (по-специално мононенаситени), които, когато се консумират вместо храни с високо съдържание на наситени мазнини, могат да помогнат за поддържане на здравословни нива на холестерол.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес