Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази закуска може да намали риска от често срещано белодробно заболяване

11 юли 2024, 09:43 часа

Милиони хора по света страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) - белодробно заболяване, което се характеризира с ограничен въздушен поток в белите дробове. Симптомите му включват недостиг на въздух, хрипове, кашлица, която не изчезва, и чести инфекции на гръдния кош.

Още: Чувствате се изтощени: Ето как да победите анемията

Най-добрият начин да избегнете ХОББ е като не пушите, но диетата също може да окаже влияние. Мнозина знаят, че това, което ядем, влияе на сърцето (за добро или за лошо), но същото важи и за белите дробове. Всъщност има една закуска, която е толкова полезна за здравето на белите дробове, че ежедневната ѝ консумация може да намали риска от ХОББ.

Връзка между храненето и здравето на белите дробове

"Това, с което се храним, оказва влияние върху цялостното ни здравословно състояние и върху цялото ни тяло, включително и върху здравето на белите дробове", казва д-р Тимъти Крейг Алън, доктор на медицинските науки, специалист по пулмология, председател на отдела по патология и ръководител на направлението по патология в Corewell Health East в Джаксън, Мисисипи. Д-р Алън обяснява, че съществува пряка връзка между червата и белите дробове, наречена ос черва-бял дроб. "Оста черва-бял дроб е двупосочен обмен между червата и белите дробове. Дисбалансът в чревната бактериална среда е свързан с белодробни заболявания като астма, муковисцидоза и свързани с алергии белодробни заболявания", казва той.

Ако искате да се храните с мисъл за здравето на белите дробове, д-р Алън препоръчва да следвате средиземноморската диета, която е богата на плодове, зеленчуци, растителни протеини и риба. "Средиземноморската диета запазва белодробната функция, докато западните диети, свързани с преработени храни, червено месо и газирани напитки със захар, са свързани с повишен риск от развитие на ХОББ", казва д-р Ричард Барбърс, д.м., пулмолог в Лос Анджелис.

Има няколко причини, поради които спазването на средиземноморската диета може да бъде полезно за здравето на белите дробове. Д-р Алън казва, че една от причините е, че тя е на първо място по съдържание на храни с високо съдържание на антиоксиданти (като плодове, зеленчуци, ядки, боб и бобови растения), а диетата с високо съдържание на антиоксиданти понижава риска от респираторни заболявания, включително ХОББ. "Антиоксидантните витамини, като витамините А, С и Е, също се считат за полезни за здравето на белите дробове, а някои от тях могат да предложат защитен ефект срещу белодробни заболявания", обяснява той.

Д-р Алън казва, че средиземноморската диета е богата и на фибри, които също са полезни за здравето на белите дробове. Това е така, защото диетата с високо съдържание на фибри може да помогне за намаляване на риска от затлъстяване, а затлъстяването може да окаже отрицателно въздействие върху здравето на белите дробове. "Поддържането на общо взето здравословен хранителен режим и тегло ще спомогне за поддържането на стабилно дишане. Ако сме с наднормено тегло, затлъстяването в коремната област може да притисне диафрагмата ни, което да затрудни дълбокото дишане. Допълнителното тегло също така означава, че мускулите ни работят по-трудно, за да се движат, и следователно консумират повече кислород. При хората с белодробни заболявания това може да доведе до значителна допълнителна умора", обяснява д-р Ръсел Бур, доктор по медицина, лекар по белодробни и критични заболявания.

Най-добрата закуска за намаляване на риска от ХОББ

Ако искате да направите една крачка към намаляване на риска от ХОББ - освен да не пушите, - чудесно начало е да закусвате ежедневно, което подпомага здравето на белите дробове. Каква трябва да бъде тя? Научни изследвания показват, че редовното похапване на боровинки може да поддържа белите дробове силни с напредването на възрастта, като помага за предпазване от респираторни заболявания като ХОББ.

Причината, поради която яденето на боровинки подпомага здравето на белите дробове, е, че те съдържат флавоноид, наречен антоцианин, вид антиоксидант, който е особено силен в понижаването на възпалението. Боровинките съдържат и двете хранителни вещества, които според д-р Алън са толкова важни за здравето на белите дробове: антиоксиданти и фибри.

Д-р Барбърс казва, че всеки, който в момента има ХОББ или иска да намали риска от появата на заболяването, може да се възползва от диета, богата на антиоксиданти, която може да включва похапване на боровинки. Но ако не сте почитатели на боровинките, той казва, че има много други храни с високо съдържание на антиоксиданти, които можете да включите в диетата си, включително зеленчуци и ядки.

Въпреки че всекидневното похапване на боровинки може да бъде от полза за здравето на белите дробове, и тримата лекари казват, че най-важното е да се поддържа здравословен хранителен режим като цяло, с храни с висока хранителна плътност. Освен това д-р Барбърс казва, че ако в момента имате ХОББ, начинът ви на хранене също е от значение. "Американската асоциация по белодробни болести препоръчва следните конкретни съвети за хранене на пациенти с ХОББ: почивка преди хранене, бавно хранене с по-малки хапки храна, седене в изправено положение по време на хранене, по-обилно хранене сутрин, избягване на храни и течности, които предизвикват газове или раздуване на стомаха, което може да ограничи диафрагмата и да затрудни дишането, и обмисляне на хранителна добавка през нощта, за да се избегне чувството за преяждане през деня", обяснява той.

Още: 6 недооценени здравословни храни, които трябва да ядете по-често

Включването на закуска в деня, която може да помогне за намаляване на риска от ХОББ, е чудесна първа стъпка в подкрепа на белите дробове чрез това, което ядете. Надградете този здравословен навик, като помислите какво можете да ядете на закуска, за да поддържате белите си дробове, а след това преминете към включването на подходящи за средиземноморската диета обяд и вечеря в ежедневието си. С течение на времето тези стъпки ще доведат до голяма промяна!

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес