Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази подправка чисти "лошия" холестерол от съдовете

18 юли 2024, 16:36 часа

Подправка, позната от древността, помага при мигрена, заболявания на опорно-двигателния апарат, черния дроб и сърцето, а вече и нейните ползи в борбата с лошия холестерол са доказани.

Куркума за сваляне на холесетрола

Изследователи от Швейцария и Индонезия са изследвали нови свойства на куркумата, съобщава изданието The Health Site. В лабораторни тестове учени от университета Ewha в Женева заключиха, че пигментът, който придава яркия цвят на куркумата, може да се използва за лечение на пациенти с висок холестерол.

Ако имате висок холестерол, проверете щитовидната жлеза 

Оказва се, че концентрацията на липопротеините и триглицеридите, които причиняват образуването на опасни холестеролни плаки в кръвоносните съдове, намалява съответно с 55% и 28% под въздействието на куркумин. В резултат на това процентът на общия холестерол намалява с 33%.

Подобни проучвания са проведени от специалисти от Индонезия: те оценяват ефекта на куркумина върху нивата на липидите при хора с остър коронарен синдром. Дори малки дози от подправката помагат за пречистването на кръвоносните съдове от лошия холестерол, съобщава Teacher’s Newspaper, позовавайки се на Националната медицинска библиотека.

Други ползи от куркумата

Куркуминът, основният активен компонент на куркумата, има мощни противовъзпалителни свойства. Може да намали нивото на възпаление в тялото и помага в борбата с различни заболявания като артрит, възпалителни заболявания на червата и други. Куркуминът е признат за мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали в тялото, намалява оксидативния стрес и предотвратява увреждането на клетките. 

Отделни проучвания показват, че куркуминът подобрява ендотелната функция (лигавицата на кръвоносните съдове), намалява нивата на възпалителни маркери и намалява риска от сърдечни заболявания.

Куркуминът подобрява мозъчната функция и предпазва мозъка от умствено стареене. Освен това помага за намаляване на риска от развитие на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. 

Куркумата има противовъзпалителни, антибактериални и антиоксидантни свойства, които могат да поддържат кожата ви млада и да намалят акнето или възпалението. 

Дневната доза куркума може да варира в зависимост от възрастта, пола, общото здравословно състояние и индивидуалните характеристики на организма. Има обаче общи насоки за безопасна консумация на куркума.  Дневната доза куркума за възрастни е приблизително 1,5-3 грама куркумин, който е основният активен компонент на куркумата. Това се равнява приблизително на 1/2 чаена лъжичка подправка на ден.

Като цяло куркумата е безопасна, но хората с определени медицински състояния, като заболяване на черния дроб, заболяване на жлъчния мехур и камъни в бъбреците, трябва да избягват консумацията на куркума. Също така не се препоръчва употребата на тази подправки от бременни жени и жени по време на кърмене.

Как морковите влияят на холестерола?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес