Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази напитка помага за отслабване, сваля захарта и забавя стареенето

06 октомври 2024, 13:11 часа

Тази напитка придоби особена популярност не само като напитка, но и като суперхрана поради ползите си за здравето. Този японски чай може да регулира нивата на кръвната захар, да насърчи отслабването и дори да забави стареенето, съобщава диетологът д-р Анастасия Голобродко.

Какво е чай матча?

Матча е вид зелен чай, приготвен от стрити листа на растението Camellia sinensis. Така нареченият чай матча за първи път е сервиран на чаени церемонии в Япония, но сега е широко достъпен и се използва в хранително-вкусовата и кулинарната промишленост. Въпреки че матча произхожда от същото растение като зеления чай, той се отглежда по различен начин, за да се гарантира, че чаените листа съдържат възможно най-много определени фитохимикали. 

През по-голямата част от вегетационния период растенията са покрити с бамбукови рогозки, което увеличава количеството хлорофил в листата им и води до техния характерен яркозелен цвят.

Лекар: Преди по време на хранене или след това трябва да пиете вода за добро храносмилане 

Какви са ползите от матча?

Понякога мача може да причини стомашен дискомфорт или дори гадене. Според диетолога Анастасия Голобородко висококачествената матча регулира добре кръвната захар. Може да се използва след обилен обяд или вечеря.

Научно доказано е, че зеленият чай съдържа семейство полифеноли, наречени катехини, които имат невероятни свойства за неутрализиране ефекта на свободните радикали. Оксидативният стрес се причинява от грешки в диетата, битовата химия, екологията и вътрешните стресови състояния.

„Появиха се високотехнологични начини за забавяне на стареенето. Качественият зелен чай (не всеки в търговската мрежа) е един от тях. Евтините чайове са пълни с флуориди, а инстантни смеси за студен чай и безкофеинови варианти съдържат твърде много флуорид“, отбелязва експертът.

Един специфичен компонент на висококачествения зелен чай (за предпочитане неферментирал и особено в матча) е кахетин (епигалокатехин-3-галат), който е особено активен в защитата на клетките от разрушаване.

Антиоксидантите, съдържащи се в матча, могат да помогнат за подобряване на здравето на кожата и да намалят появата на фини линии и бръчки. Тези антиоксиданти също могат да помогнат за защитата на кожата ви от UV лъчи и замърсители, които могат да ускорят стареенето на кожата.

Редовната консумация на чаша чай матча може да ви помогне да изглеждате по-млади, като стимулира клетъчния обмен и производството на колаген, като същевременно предпазва кожата ви от UV увреждане, замърсяване, възпаление и оксидативен стрес.

Всеки ли може да пие матча?

Тази напитка се счита за безопасна за повечето хора. Въпреки това, ако сте чувствителни към кофеин, препоръчително е да ограничите общото количество кофеинови напитки, които консумирате, включително матча.

Ако сте диагностицирани с желязодефицитна анемия, трябва да знаете, че подобно на другите чайове матча съдържа танини. Тези естествени съединения пречат на усвояването на желязото, така че е разумно да избягвате да пиете чай по време на хранене - вместо това изчакайте поне един час, преди да пиете чая.

Диетолози: Есента е най-доброто време за отслабване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес