Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази евтина риба е най-полезна при висока захар и висок холестерол

04 октомври 2024, 11:15 часа

Тази евтина риба е пренебрегвана напълно незаслужено от много хора. Минтаят отдавна има славата на риба, която е подходяща само за хранене на котки. Този вид риба е по-евтин, но по отношение на полезните си свойства не е по-лош от много други видове риба, съобщава изданието The Health Site. 

Ползи от минтая за кръвната захар, холестерола и здравето 

Минтаят не съдържа въглехидрати. В състава му влизат много малко мазнини, но много протеини - 100 грама риба съдържат 18 грама протеин и само 72 калории. Следователно, минтаят е идеален за тези, които сега се опитват да загубят излишни килограми.

Минтай се препоръчва и за хранене на хора с храносмилателни проблеми, проблеми с панкреаса и черния дроб. 

Тазир риба съдържа много витамини от група В. Например, тя е богата на витамин В12, който е необходим за производството на храносмилателни ензими. Също така съдържа витамин B3, който участва в производството на хемоглобин и червени кръвни клетки и помага за регулиране на баланса на „лошия“ и „добрия“ холестерол.

Лекар: Възрастните хора трябва да изягват тази риба

В допълнение, минтаят съдържа:

  • йод
  • кобалт
  • хром
  • селен
  • флуор
  • калций
  • фосфор
  • цинк

Има още едно важно свойство на минтая: той съдържа омега-3 полиненаситени мастни киселини, от които сърцето и кръвоносните ни съдове се нуждаят толкова много. Също така съдържа омега-6 киселини, които намаляват общите нива на възпаление, както и олеинова киселина, която помага за регулиране на нивата на кръвната захар. 

В минтая почти няма хистамин. Това вещество може да предизвика тежка алергична реакция: бронхоспазъм, подуване на лигавиците. Следователно месото от минтай може да се използва дори за допълнително хранене на бебета на възраст 7-8 месеца. Кърмещите жени и бъдещите майки също трябва да обърнат внимание на този продукт, допълва изданието. 

Поради лошата екология рибата понякога може да причини отравяне с тежки метали, най-често с живак. На първо място, опасни са костур, риба тон, камбала и акула. Но минтай е сред рибите с минимален риск. Освен това тази риба не се отглежда и не съдържа антибиотици.

Тази деликатна риба се съчетава добре с различни храни и подправки. Може да се приготвя пържена, варена и печена, както и да се добавят люти подправки и различни гарнитури, допълва още изданието. 

Това е най-полезната риба за възрастните хора - тя пази сърцето и контролира холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес