Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайната на добрия сън: Лягайте си винаги в този час

05 септември 2024, 13:01 часа

Недостатъчна продължителност на съня е причината за чувството за умора не само сутрин, но и през деня. Важна е не само продължителността на нощната почивка, но и часът, в който си лягате вечер. Изданието The Health Site разкрива кой е той.

В колко часа точно трябва да си легнете, за да сте бодри сутрин?

В идеалния случай сънят трябва да се случва изцяло на тъмно. Опитът да се компенсира липсата на нощна почивка с дневен сън е грешен подход. Има още един важен нюанс: продължителността на съня трябва да бъде най-малко 7 часа. Или още по-добре, 8 или дори 9 часа.

Ако например трябва да се събудите в 6:00 часа сутринта, в такава ситуация трябва да си легнете в 22:00 часа или дори малко по-рано. Това е идеалното време: нощната почивка ще продължи 8 часа, липсата на сън и дневната сънливост е малко вероятно да се усетят в този случай.

Как сънят влияе на риска от диабет?

В краен случай можете да си лягате в 23:00 часа, така че продължителността на нощната ви почивка да е поне 7 часа. Но не си лягайте след полунощ, съветва изданието. Здравният портал допълва, че един час сън преди 00:00 може да се сравни с два часа сън след 00:00.

Най-добрият час за лягане вечер е в 22:00, дори ако не е необходимо ставане в 6:00 часа, в случая е добре цикълът на сън да съответства на биологичните ритми.

Добрият нощен сън е важен за вашето физическо и психическо здраве. Достатъчната продължителност на съня:

  • подобрява способността за учене, запомняне и решаване на проблеми;
  • намалява кръвното налягане;
  • помага за контролиране на теглото;
  • укрепва имунната система, благодарение на което тялото се бори с инфекциите;
  • помага на тялото да се възстанови;
  • ви позволява да бъдете по-активни през деня.

Как да подобрите съня си?

Ако имате проблеми със съня, опитайте съветите по-долу.

Физическа активност - помислете за ежедневна физическа активност.Спрете да тренирате 2-3 часа преди лягане.

Излагане на слънце - опитайте се да получавате слънчева светлина всеки ден, особено сутрин. Светлината помага на тялото ви да се настрои на дневна рутина. Дръпнете завесите или излезте навън.

Ограничете времето за дрямка - подремването следобед може да затрудни заспиването вечер. Ако чувствате, че трябва да подремнете през деня, подремнете рано и настройте аларма, за да се събудите след 30 минути.

Проследявайте съня си - водете дневник на съня или записвайте часовете, в които заспивате (включително през деня) и се събуждате (включително през нощта). Това ще ви помогне да анализирате всички модели, които влияят на съня ви.

Лекар: Тази храна пречи на съня

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес