Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спите ли настрани със свити крака? Това е най-лошият избор!

25 май 2024, 11:00 часа
Реклама

Повечето от нас заспиват в т.нар. ембрионална поза – на една страна и със свити крака в коленете. Оказва се обаче, че това е един наистина много лош избор! Като спите настрани със свити крака, просто си вредите. Защо според ортопедите това е възможно най-лошата поза за сън?

Ето защо „ембрионалната поза“ не е добра идея

На пръв поглед тази поза изглежда най-удобно. Междувременно лекарите предупреждават, че това е най-лошото нещо, което можем да причиним на тялото си.

Още: Как да се наспим дори с малко часове сън?

Поставяйки се в „зародишна поза“, ние закръгляме гърба си и по този начин натоварваме гръбначния стълб. Оттук и сутрешните болки в гърба, шията и дори коленните стави.

Най-лошият възможен вариант обаче е да спите в ембрионална поза на дясната си страна. Това може да блокира или със сигурност да попречи на функционирането на много вътрешни органи, причинявайки проблеми с храносмилането и дишането.

Коя е най-добрата поза за сън?

Още: Променя ли се нуждата от сън с напредване на възрастта?

Лекарите и физиотерапевтите нямат съмнения - най-добре е да спите по гръб (с ръце покрай тялото и леко разтворени крака). Само в тази поза мускулите се отпускат, прешлените се връщат на мястото си, кръвообращението се подобрява, благодарение на което тялото се пречиства и регенерира по-ефективно.

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес