Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа
Реклама
 

Спаси се сам: Как магнитните бури могат да бъдат най-лесното сражение

29 юни 2024, 06:41 часа

Сериозните магнитни бури са истинско наказание за немалък дял от хората. В настоящата статия обаче ще прегледаме обстойно абсолютно всичко, което ви е полезно, за да се преборите с тях. Както и в крайна сметка ще ви разкрием начин, по който да узнаете с пълна валидност в кой период ще се появат магнитни бури.

Реклама

На кои типове магнитните бури не им понасят

Различни проучвания сочат, че близо 50 % от хората са подвластни на магнитните бури, а напоследък броят им набъбва. Не всички от тях допускат, че неразположението им, повишената нервност, крехкият сън, физическа слабост и меланхолия, трудност при фокусиране, са повлияни или подсилени от магнитните бури. При немалко хора различни видове дискомфорт възникват един или два дни преди избухването на магнитната буря, а при други - в окото на бурята.

Но нищо от това не е толкова страшно - човек би могъл да се приспособи и минимизира реакцията си към магнитната буря, ако придобие първокласни навици и използва различни тактики за справяне със ситуацията. Истината е, че тези навици са изключително подходящи за вас и ще повлият на доброто ви здравословно състояние по такъв начин, че не само когато се разразяват магнитните бури, а винаги в ежедневието да сте в отлично физическо и психическо състояние. Затова тук ще направим кратък списък на всичко, което ви е нужно да знаете за магнитните бури и какво да приложите, за да се сблъскате с победен изход с тях.

Проверете тук - дали сте метеочувствителни

В случай, че магнитните бури ви въздействат недобре, то идват съмненията, че вие принадлежите хората, които реагират по-остро на различни климатични промени. Дори и да е така, това не трябва да ви докарва до отчаяние - всъщност една втора от населението са метеочувствителни.

Как можем да ги характеризираме? За тях има множество изследвания. Tе стигат до едни и същи резултати, които могат да се обобщят така:

Метеочувствителните хора страдат от различни промени в менталното състояние, както и физически дискомфорт, когато има резки климатични промени. Смяната на сезоните, по-голяма влажност или прекалена сухота на въздуха, тежките жеги или настъпващият студ, слънчевите изригвания им влияят доста повече, в сравнение с други.

Метеочувствителните хора предимно са малко по-емоционални. Понякога стават жертва на болезнени усещания в ставите или мускулите при рязка промяна на времето. Характерно за тях е и безсънието. Характерна е също намалена работоспособност, разсеяност и отслабена концентрация. Субективното усещане за задух е често срещано.

Хроничните заболявания създават проблеми при хората с изразена метеочувствителност. Например ако имате високо кръвно, сърдечни и неврологични проблеми, хормонални дисбаланси - в такъв случай промените във времето ви въздействат негативно . Магнитните бури са мъка за хипотониците - хората с ниско кръвно; те биха могли да изпитват характерна слабост, трудности при заспиване и проблеми с апетита по време на магнитни бури или други климатични амплитуди.

Ако сте част от този тип персоналност, не е време за притеснения: ето какво специалистите съветват да направите по време на магнитните бури.

Няколко хитрини, за да облекчите въздействието на магнитната буря?

•Храненето - хапвайте следните храни

Какво ще консумирате в дните на магнитни бури и близките дни около тях, е от първостепенна важност за здравословния ви статус. Диетата, която бихме ви посъветвали да спазвате, е всъщност приятна и полезна. Всъщност тя е подходяща за всеки ден и месец, но ако не може да я спазвате непрекъснато, то поне в дните на магнитни бури се придържайте към следните хранителни продукти.

- Слагайте на трапезата повече плодове, зеленчуци и билки. Изключително полезен вариант са печените ябълки, кайсиите, стафидите. Много добре оказват влияние на здравето бананите, заради съдържанието на калий.

- Ако обичате да готвите вкъщи, от варивата сега е подходящият момент за боб и леща. Тези варива действат изключително облекчаващо в дните с магнитни бури.

- Хлябът: По-добре да е ръжен, защото е пълен с витамините от групата Б, които имат особено силно въздействие за нервната система. Не консумирайте белия хляб поне в тези дни.

- Чайове и билки: Билковата ни аптека винаги е голяма, но тук ще ограничим до основните. Това са лайка, шипка, глог, мащерка, валериан, маточина. Може дори да си направите природен коктейл от няколко билки, които влияят отлично.

- Закуската е нещо, което в никакъв случай не пропускайте . Направете си нещо с елда - тя е изключително полезна. Ако сложите в кашата мляко, би било добре да е нискомаслено.

- Редуцирайте месото, да се похапва риба.

• Най-важните навици, които да спазвате

По време на магнитните бури не забравяйте да си почивате повече. Спете повече - както през нощта, разбира се, така и, ако имате такава възможност, предайте се на лукса на следобедната дрямка.

Разходките са приоритет номер едно, както и чистия въздух. Ако има наблизо парк или най-добре екопътека, сега е точният момент. Не е задължително разходката да е дълга, но едни отпускащи 30 минути ще са ви напълно достатъчни. При положение, че не ви е до разходка и предпочитате да си стоите вкъщи, то една неизисикваща много гимнастика ще ви се отрази повече от добре и ще ви помогне да редуцирате влиянието на магнитните бури. Минералните бани ще ви повлияят добре също.

Отстранете пърженото, мазните храни, храните с нишесте, алкохола. Поне с малко намалете цигарите. Не яжте пикантни и прекалено солени храни.

Освободете се от тежката физическа работа, както и от стреса. Редуцирайте кибиченето пред телевизора, компютъра и телефона. Забравете за устройствата със синя светлина преди лягане.

Половин таблетка аспирин, в случай, че не ви носи болки в стомаха, ще има хубава роля в справянето с проблема с магнитните бури.

Можете да въведете в ежедневните грижи за себе си контрастен душ, тоест да редувате топла и студена вода в банята.

Никак не се препоръчва консумирането на силни чайове и кафета. Енергийните напитки нещо, което не ви е необходимо. Кофеинът действа зле на организма по време на магнитните бури, най-вече по причина на превъзбудата, която предизвиква.

Сложете спирачка за кратко на важните решения и шофирайте само в кратки дистанции.

Информацията за бурите - ето тук

Силно вероятно е да сте открили, че в социалните мрежи е наситено с съобщения за магнитни бури. За съжаление обаче повечето не са верни и подвеждат читателите. Принципно има един-единствен метод да се информирате за бурите - може да се открие и абсолютно достоверен на страницата на НИМХ на БАН.

Ето тук

.

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес