Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слънчевите изригвания и магнитните бури са бич за здравето. Но дори да сте метеозависими, има лесен път за спряване с проблема

22 юни 2024, 06:41 часа

Тежките и неприятни магнитни бури са проблем за сериозен процент от хората. В тази статия обаче ще откриете абсолютно всичко, което ви е ключово, за да се преборите с тях. Както и задължително ще ви разкрием начин, по който да откриете с пълна валидност в кой момент ще ударят магнитни бури.

Реклама

Дали бурите въздействат и на вас?

Различни проучвания сочат, че почти 50 % от хората имат повишена чувствителност към магнитните бури, а напоследък броят им повишава растежа си. Не всички от тях са наясно, че неразположението им, повишената нервност, нарушенията в съня, физическа слабост и меланхолия, липса на концентрация, са повлияни или подсилени от магнитните бури. При немалко хора различни видове дискомфорт започват да стават видими един или два дни преди започването на магнитната буря, а при други - в окото на бурята.

Но нищо от това не е толкова страшно - със съвсем малки усилия човек би могъл да се адаптира и сведе до минимум реакцията си към магнитната буря, ако изгради разумни навици и правилни стратегии за справяне. Истината е, че тези навици са адски полезни и ще повлият на доброто ви здравословно състояние по такъв начин, че не само когато започнат магнитните бури, а винаги в ежедневието да сте в много добра кондиция. Затова тук ще ви предоставим всичко, което ви е изключително важно да знаете за магнитните бури и какво да приложите, за да се преборите с тях.

Спадете ли към метеочувствителни хора?

Ако се окаже, че магнитните бури ви въздействат недобре, то по всяка вероятност вие принадлежите към хората, които страдат от повишена метеочувствителност. Подобно обстоятелство не трябва да създава във вас притеснения - всъщност една втора от населението са метеочувствителни.

Как можем да ги характеризираме? За тях има множество изследвания. Tе стигат до едни и същи резултати, които могат да се обобщят така:

Метеочувствителните хора преживяват различни промени в психическата нагласа, както и физически дискомфорт, когато има резки климатични промени. Смяната на сезоните, прекомерна влажност или прекалена сухота на въздуха, силните жеги или неприятният студ, слънчевите изригвания им влияят значително повече, в сравнение с други.

Метеочувствителните хора предимно са малко по-чувствителни от другите и притежават по-ранима психика. Понякога ги сполетяват болезнени усещания в ставите или мускулите при по-сериозна амплитуда на времето. Случва им се да не заспиват добре през нощта. Характерна е също значително понижена работоспособност, разсеяност и отслабена концентрация. Субективното усещане за задух е често срещано оплакване.

Хроничните заболявания са силно изразени при хората с изразена метеочувствителност. Например ако имате високо кръвно, сърдечни и неврологични проблеми, хормонални дисбаланси - в такъв случай промените във времето биха могли да ви създатат чувство за неразположение . Магнитните бури са мъка за хипотониците - хората с ниско кръвно; те биха могли да изпитват неприятна слабост, трудности при заспиване и проблеми с апетита по време на магнитни бури или други климатични амплитуди.

Ако сте част от този тип персоналност, не е време за притеснения: ето какво бихте могли да направите по време на магнитните бури.

ТОП методи, за да облекчите въздействието на магнитната буря?

•Хранене и магнитни бури - най-важните съвети

Как ще изглежда менюто ви в дните на магнитни бури и близките дни около тях, е от изключително значение за тонуса ви. Диетата, която е най-доброто оръжие срещу магнитните бури, е всъщност приятна и полезна. Всъщност тя е подходяща за всеки ден и месец, но ако не може да я спазвате непрекъснато, то поне в дните на магнитни бури се придържайте към следните хранителни продукти.

- Задължително включете в менюто повече плодове, зеленчуци и билки. Изключително полезен вариант са стафидите, кайсиите и печените ябълки. Много добре влияят на здравето бананите, заради съдържанието на калий.

- Ако се разбирате добре с тенджерата и готвенето, от варивата сега е най-доброто време за боб и леща. Тези варива действат изключително облекчаващо в дните с магнитни бури.

- Хлябът: По-добре да е ръжен, защото е пълен с витамините от групата Б, които имат силно въздействие за нервната система. Колкото и да го обичате, лишете се от белия хляб поне в тези дни.

- Чайове и билки: Изборът на билки винаги е широк, но тук ще ограничим до основните. Това са лайка, шипка, глог, мащерка, валериан, маточина. Може дори да си направите кипяща смес от няколко билки, които влияят не просто добре срещу магнитни бури, а и по принцип.

- Закуската е нещо, което е много важно за вас в този момент . Направете си нещо с царевично брашно. Ако сложите в кашата мляко, постарайте се да е нискомаслено.

- Редуцирайте месото, да се приема повече риба.

• ТОП навици при магнитна буря

По време на магнитните бури не забравяйте да си почивате повече. Каквото и да става, наспивайте се добре - както през нощта, разбира се, така и, ако имате такава възможност, дайте шанс на следобедната дрямка.

Разходките са приоритет номер едно, както и чистия въздух. Ако има наблизо парк или най-добре екопътека, сега е най-подходящият момент, в който да се отдадете на тях. Не е нужно разходката да е дълга, но едни разведряващи 30 минути ще са ви напълно достатъчни. Ако случайно не ви е до разходка и предпочитате да прекарате повече време вкъщи, то една неизисикваща много гимнастика ще ви се отрази повече от добре и ще ви помогне да редуцирате влиянието на магнитните бури. Минералните бани ще ви въздействат добре също.

Намалете пърженото, мазните храни, храните с нишесте, алкохола. Поне с малко намалете цигарите. Не яжте пикантни и твърде солени храни.

Освободете се от тежката физическа работа, както и от стреса. Редуцирайте безкрайните часове пред телевизора, компютъра и телефона. Ключови са часовете преди лягане - тогава дръжте устройствата настрани.

Половин таблетка аспирин, в случай, че не ви носи болки в стомаха, ще има хубава роля в цялостния подход.

Можете да си вземате контрастен душ, тоест да редувате топла и студена вода в хигиенните ви навици.

Никак не се препоръчва консумирането на силни чайове и кафета. Енергийните напитки са абсолютно забранени. Кофеинът пречи по време на магнитните бури, най-вече по причина на превъзбудата, която предизвиква.

Предприемането на важни начинание не е препоръчително и не прекалявайте с шофирането.

Дали има изригвания - сайтът на БАН е мястото, до което да се допитате

Факт е, че в социалните мрежи е наситено с статии за магнитни бури. За съжаление обаче повечето не са верни и подвеждат читателите. Всъщност истината е, че има един-единствен подход, с който да се информирате навреме за бурите - може да се открие и абсолютно достоверен на страницата на НИМХ на БАН.

Ето тук

.

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес