Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силната жажда може да е признак на опасни заболявания

01 юли 2024, 16:00 часа
Реклама

Силната жажда, наричана от медицината полидипсия, често може да сигнализира за скрити здравословни състояния, които варират от лесни за овладяване до потенциално животозастрашаващи. Разпознаването на прекомерната жажда като симптом, а не отхвърлянето ѝ като просто следствие от физическата активност или избора на диета, е от решаващо значение за ранната диагностика и ефективното лечение на различни заболявания.

Реклама

Едно от най-често срещаните и значими заболявания, свързани със силна жажда, е захарният диабет. Както диабет тип 1, така и диабет тип 2 нарушават способността на организма да регулира кръвната захар. При диабета повишените нива на глюкоза в кръвта водят до повишено производство на урина, тъй като бъбреците се опитват да изхвърлят излишната захар, което води до обезводняване и постоянно чувство на жажда. Този цикъл на висока кръвна захар и повишено уриниране и жажда е отличителна черта на нелекувания диабет и изисква медицинска намеса, за да се предотвратят сериозни усложнения.

Лекар: Постоянната жажда издава тези заболявания

Друго състояние, свързано с полидипсията, е диабетът инсипидус, който въпреки името си не е свързан със захарния диабет. Диабетът инсипидус е нарушение на водния баланс в организма, причинено от недостиг на антидиуретичен хормон (АДХ) или неспособност на бъбреците да реагират на АДХ. Този хормон помага на бъбреците да управляват количеството вода в организма. Когато той е недостатъчен или неефективен, резултатът е прекомерно уриниране и жажда, което често води до тежка дехидратация, ако не се вземат мерки.

Хиперкалциемията, състояние, което се характеризира с повишени нива на калций в кръвта, е друга потенциална причина за силна жажда. Това състояние може да се дължи на свръхактивни паращитовидни жлези (хиперпаратиреоидизъм), някои видове рак или прекомерен прием на калций или витамин D. Високите нива на калций могат да нарушат функцията на бъбреците, което води до повишено отделяне на урина и последваща жажда.

Освен това силната жажда може да бъде симптом и на по-рядко срещани, но сериозни състояния като синдрома на Шьогрен - автоимунно заболяване, засягащо предимно жлезите, които произвеждат слюнка и сълзи, което води до сухота в устата и очите. Пациентите със синдрома на Сьогрен често изпитват значителна жажда, тъй като организмът им се бори да поддържа адекватно ниво на влага в лигавиците.

За какво може да е симптом прекомерна жажда

Бъбречната или чернодробната недостатъчност също може да се прояви като полидипсия. Бъбреците играят решаваща роля за филтрирането на отпадъците и балансирането на течностите в организма. Когато те не функционират правилно, балансът се нарушава, което често води до прекомерно уриниране и компенсаторна жажда. Ранните етапи на бъбречното заболяване могат да бъдат безсимптомни, поради което силната жажда е важен ранен предупредителен знак.

Струва си да се отбележи, че силната жажда може да е резултат и от временни състояния, като например дехидратация вследствие на топлина, физическо натоварване или недостатъчен прием на течности. Въпреки това, когато жаждата продължава или е придружена от други симптоми, като необяснима загуба на тегло, умора, често уриниране или сухота в устата, това изисква медицинско внимание.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес