Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рязък скок на кръвното в жегата - лекар разкри как да го предотвратите

12 юли 2024, 10:09 часа

В условията на висока температура на въздуха има повишено натоварване на тялото, в жегата могат да възникнат внезапни скокове на кръвното налягане, които се отразяват на нашето благосъстояние. Руският лекар д-р Светлана Камишникова разказа как да се предпазите от прегряване и скокове на налягането.

Как да избегнете скокове на кръвното в жегата? 

„Прегряването и дехидратацията могат да повишат кръвното налягане. Въпреки това, понякога, например при по-възрастни хора, топлината може да доведе до падане на систолното налягане (горната граница) под 100 mmHg което също изисква внимание“, обяснява д-р Камишникова.

Кардиолог: Това са най-лесните начини за сваляне на кръвното

Според лекаря някои лекарства повишават кръвното, като антидепресанти, болкоуспокояващи и противозачатъчни. Лекарствата за сърце могат да намалят кръвното налягане.

За поддържане на стабилно кръвно налягане терапевтът съветва да се откажете от мазни и солени храни, като ги замените със зеленчуци, плодове, постно месо, риба и ядки. Бананите, билковият чай и авокадото могат да понижат кръвното налягане, докато кафето и черният чай могат да го повишат.

Добрият сън и липсата на стрес могат да предотвратят скокове на налягането. Техники за релаксация, отказ от лоши навици и физическа активност също помагат за това.

Физиологична хипотония - кръвното налягане на здрав човек в покой е под 100/60 mmHg се среща като индивидуален вариант на нормата при спортисти, жители на планини, тропици и Арктика.

Солта е враг номер едно на кръвното. Но защо тя е толкова вредна в случая?

Защо излишната сол повишава кръвното налягане?

Солта стимулира симпатиковата нервна система, която контролира автономната дейност на тялото и го прави свръхактивно. В резултат на това сърцето и артериите се свиват по-силно.

Солта задейства производството на хормони от надбъбречните жлези, солта предизвиква повишаване на кръвното налягане.

Солта насърчава задържането на вода в бъбреците. Водата не се елиминира от тялото, а навлиза в кръвния поток, увеличавайки обема на кръвта и следователно повишава кръвното налягане.

Заедно с това солта допринася за наддаване на тегло, особено в коремната област, което е рисков фактор за хипертония.

Чай от липов цвят - как влияе на кръвното

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специиалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес