Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкриха 6 болести за тези, които не спят достатъчно

09 август 2024, 16:21 часа

Ако искате да сте здрави и да не остареете преждевременно, ще трябва да се отнасяте към съня като към нещо жизненоважно и да не се лишавате от почивка заради неотложен проект на работа или парти с приятели.

Съвременният човек често пренебрегва съня в полза на нещо, което смята за по-важно. Не спим, когато учим за изпити, може да сме недоспали заради проект на работа, а понякога оставаме будни до късно през нощта просто защото искаме да изгледаме поредния епизод от любимия си сериал.

Лекарите обаче не се уморяват да повтарят, че сънят е важен и ако не спите добре дълго време, последствията няма да ви накарат да чакате.

Колко сън е твърде много и какво сигнализира

Какво казват учените?

Лекарите се позовават на изследване, публикувано в списанието Nature. Неговите автори сравняват информацията за здравето и благосъстоянието на почти 7 хиляди възрастни доброволци с данни за качеството на съня им. Специални интелигентни гривни помогнаха на изследователите да оценят съня си и хората трябваше да носят джаджите поне шест месеца на китките си.

Експериментът продължи 4 години. В резултат на това учените забелязаха връзка между това колко добре човек спи и риска от развитие на редица заболявания.

·       Честият и нередовен сън повишава вероятността от тревожни разстройства, депресия, хипертония, затлъстяване и хиперлипидемия.

·       Авторите на работата също забелязват връзката между липсата на сън и артериалната хипертония, тежкото депресивно разстройство и генерализираното тревожно разстройство.

Лекарите вече знаеха, че лошият сън може да доведе до преждевременно стареене и излишни килограми.

Ако заспивате всеки ден след 23 часа и спите много повече или много по-малко от необходимите 8 часа, може значително да навреди на вашето здраве. Външният вид на човек с липса на сън също ще се влоши.

Как да подобрите съня си?

Случва се определени събития да ни извадят от обичайните модели на сън. Може да са дълги празници, ваканция, по време на която наистина не искате да се събуждате от будилника или нещо друго.

Лекарите казват, че едно от основните правила за добър сън е да заспивате и да се събуждайте приблизително по едно и също време всеки ден. И ако това правило бъде нарушено дори за няколко дни, тогава връщането към старите здравословни навици може да не е толкова лесно.

Колко часа сън са нужни при всяка възраст?

Ето какво можете да правите сутрин.

·       Започнете деня си с прости упражнения - правете поне 5 минути упражнения.

·       Не пропускайте закуската.

·       Ако ви се спи, ободрете се с кафе или силен чай.

·       Ако е възможно, ходете пеша на работа.

А тези навици ще работят добре вечер.

·       Не пийте и не яжте нищо с кофеин след 14 часа.

·       Ако е възможно, не носете работа вкъщи, изпълнявайте всички задачи навреме.

·       3-4 часа преди лягане избягвайте източници на ярка светлина.

·       Вечеряйте 3-4 часа преди лягане.

·       Не планирайте активни тренировки през последните 2 часа преди лягане.

·       Един час преди лягане приберете джаджите си.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес