Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първите 4 симптома на диабет, които най-често се пренебрегват

09 май 2023, 15:12 часа

В ранните стадии на диабет тип 2 може да се появят определени признаци, които често се пренебрегват. Медицински специалисти от My Health Reads посочват кои са те.

Първите 4 симптома на диабет 

Първият симптом е намаляване на зрителната острота. Мнозина приписват проблеми със зрението на промени, свързани с възрастта, но неговото влошаване, загуба на яснота на видимото изображение в очите може да сигнализира за диабет тип 2.

Учени откриха нов страничен ефект от диабета, за който дори не предполагате

Вторият признак, който често се пренебрегва, е променен цвят на кожата. Друг признак на заболяването, който често се пренебрегва, са областите на тъмна кожа в местата на нейните гънки. Тази промяна в състоянието на тялото може да означава развитие на инсулинова резистентност и хронично високи нива на кръвната захар.

Третият признак се свързва със сухота в устата. Повишените нива на кръвната захар могат да допринесат за тази сухота, но малцина я свързват с диабет. През лятото сухотата в устата и жаждата се възприемат като естествени явления.

Повишеният апетит е друг симптом. При диабет тип 2 процесът на използване на глюкозата от клетките за производство на енергия е нарушен. Те не получават достатъчно от него и изпращат невросигнали за глад към мозъка. В случая се наблюдава апетит, който е трудно да се контролира: човек яде често и въпреки това не чувства ситост.

Силната болка в тази част на тялото издава висока кръвна захар и диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес